Wednesday, August 17, 2011

Dah lama tak cakap pasal makanan

Salam.

Hari ni 17 Ramadhan, hari Nuzul Quran. Pahang cuti. Jadi, ibu tak kerja hari ni. Tanya walid, nak masak apa untuk juadah berbuka, dengan lajunya walid cakap, 'spageti'!

Sebenarnya, semua bahan2 dah ada, waktu keluar minggu lepas walid cakap,'lama kita tak masak spageti kan? apa kata kita buat nanti?' Jadi, ibu on je. Ibu memang laju bab2 Italian food nih =p Memandangkan hari ni special, so masak yang special sikitlah =)

Ibu buat spageti bolognaise je. Malaslah nak fikir buat yang carbonara punya style (tak pernah try pun sebenarnya =p). Gambar yang ditangkap pun, selepas makan. Tak menarik dah. sebab tadi kebetulan ada tetamu, jadi terus je hidangkan, tak sempat tangkap gambar.

MAKANAN UTAMA

Spageti yang berbaki selepas makan 
Kuah spageti yang buat sendiri. Ibu memang suka buat sendiri, kecuali kalau nak cepat sangat, beli lah yang Kimball punya paste. Prego mahal. Pastu ada isu halal, status taktau cane. Tak beli dah sebab was-was.

AIR

Air, kononnya nak buat air sirap bandung soda macam kat sini. Sejarahnya, sebab ada sekali tu, kami berbuka kat Rasamas, dapat air tu. Sedap juga. Nampak simple, tu yang nak buat. 

TETAPI, malangnya air tu tak sesedap yang disangka. Heh! =p Bila buat sendiri, rasa pekat tak macam kat Rasamas tu. Mungkin resepi dah betul,tapi tak kena dengan tekak kami yang jarang2 sekali minum air gas..

In other way, it's good though, sebab air gas kan, memang sangat manis. Kalau minum selalu, confirm boleh dapat penyakit kencing manis (DM type 2). Alhamdulillah lah tak jadi pun. heh!

Oh, tak sempat ambil gambar sebab walid dah habiskan air tu..

SIDE DISH

Sebelum  ni berhari2 ibu dok tengok dalam peti ais, jenguk2 blueberry filling lebihan buat pai dulu, dok fikir2 nak buat apa dengan filling yang berbaki sikit je lagi tu..dan tiba2 datanglah ilham nak buat muffin blueberry.

Cari punya cari resepi, siap dengan tips lagi untuk make sure jadi. Yap, this is my second time baking muffin. Dulu tak jadi sebab salah teknik.. Rupa2nya muffin ni nak buat senang je. Tak payah dok kalut kacau lebih2, nanti kalau overmix, tak jadi. Muffin tak naik, dia merajuk sebab kena kacau lama sangat =p 

Muffin ni buat selepas buat kuah spageti. Jadi, bila masak je, azan, terus hidang kat tetamu. Bila tetamu dah balik, sambung balik kerja yang tak siap tadi, dapatlah 4 cups yang terakhir. Waktu ni, fillling dah nak habis, letak kat atas je, bukan kat dalam macam mula2 tadi.Dapat 2 je cups yang boleh diisi isi blueberry tu..Jadi, bila potong, tak nampaklah isi kat dalam yang cair macam selalu orang lain tangkap gambar tu =p

Jadi, nilah hasilnya :

4 last cups 
Pick the best look
Cuba ambil gambar merekah... 
and yes, see... takde pun isi kat dalam tu =p

Okay, basically ibu puas hati sebab muffin menjadi kali ni ^___^ riak seketika. heh! Sape nak resepi, meh tengok sini. Ok, selamat mencuba! Ibu nak sambung makan muffin dengan walid, sambil selesaikan short case untuk tugasan TDM. till then, salam =)

Dah lama tak cakap pasal makanan

Salam.

Hari ni 17 Ramadhan, hari Nuzul Quran. Pahang cuti. Jadi, ibu tak kerja hari ni. Tanya walid, nak masak apa untuk juadah berbuka, dengan lajunya walid cakap, 'spageti'!

Sebenarnya, semua bahan2 dah ada, waktu keluar minggu lepas walid cakap,'lama kita tak masak spageti kan? apa kata kita buat nanti?' Jadi, ibu on je. Ibu memang laju bab2 Italian food nih =p Memandangkan hari ni special, so masak yang special sikitlah =)

Ibu buat spageti bolognaise je. Malaslah nak fikir buat yang carbonara punya style (tak pernah try pun sebenarnya =p). Gambar yang ditangkap pun, selepas makan. Tak menarik dah. sebab tadi kebetulan ada tetamu, jadi terus je hidangkan, tak sempat tangkap gambar.

MAKANAN UTAMA

Spageti yang berbaki selepas makan 
Kuah spageti yang buat sendiri. Ibu memang suka buat sendiri, kecuali kalau nak cepat sangat, beli lah yang Kimball punya paste. Prego mahal. Pastu ada isu halal, status taktau cane. Tak beli dah sebab was-was.

AIR

Air, kononnya nak buat air sirap bandung soda macam kat sini. Sejarahnya, sebab ada sekali tu, kami berbuka kat Rasamas, dapat air tu. Sedap juga. Nampak simple, tu yang nak buat. 

TETAPI, malangnya air tu tak sesedap yang disangka. Heh! =p Bila buat sendiri, rasa pekat tak macam kat Rasamas tu. Mungkin resepi dah betul,tapi tak kena dengan tekak kami yang jarang2 sekali minum air gas..

In other way, it's good though, sebab air gas kan, memang sangat manis. Kalau minum selalu, confirm boleh dapat penyakit kencing manis (DM type 2). Alhamdulillah lah tak jadi pun. heh!

Oh, tak sempat ambil gambar sebab walid dah habiskan air tu..

SIDE DISH

Sebelum  ni berhari2 ibu dok tengok dalam peti ais, jenguk2 blueberry filling lebihan buat pai dulu, dok fikir2 nak buat apa dengan filling yang berbaki sikit je lagi tu..dan tiba2 datanglah ilham nak buat muffin blueberry.

Cari punya cari resepi, siap dengan tips lagi untuk make sure jadi. Yap, this is my second time baking muffin. Dulu tak jadi sebab salah teknik.. Rupa2nya muffin ni nak buat senang je. Tak payah dok kalut kacau lebih2, nanti kalau overmix, tak jadi. Muffin tak naik, dia merajuk sebab kena kacau lama sangat =p 

Muffin ni buat selepas buat kuah spageti. Jadi, bila masak je, azan, terus hidang kat tetamu. Bila tetamu dah balik, sambung balik kerja yang tak siap tadi, dapatlah 4 cups yang terakhir. Waktu ni, fillling dah nak habis, letak kat atas je, bukan kat dalam macam mula2 tadi.Dapat 2 je cups yang boleh diisi isi blueberry tu..Jadi, bila potong, tak nampaklah isi kat dalam yang cair macam selalu orang lain tangkap gambar tu =p

Jadi, nilah hasilnya :

4 last cups 
Pick the best look
Cuba ambil gambar merekah... 
and yes, see... takde pun isi kat dalam tu =p

Okay, basically ibu puas hati sebab muffin menjadi kali ni ^___^ riak seketika. heh! Sape nak resepi, meh tengok sini. Ok, selamat mencuba! Ibu nak sambung makan muffin dengan walid, sambil selesaikan short case untuk tugasan TDM. till then, salam =)