Wednesday, May 27, 2009

1..2..3...

(Siri bercakap dengan baby)

Well, 123 days to go before meeting the baby..
Alhamdulillah, setakat ni, ibu AMAT enjoy membaca Al-Quran dengan baby..setiap hari mengulang cerita2 yang sama..Em, baby tak bosan,kan? In fact, baby respon bila dengar ibu baca quran.hee, seronok sangat! \(^_^)/

Sebelum ni, ibu risau sikit bila baby tak aktif sangat.Selalunya, bila ibu aktif, baby pun akan aktif, tapi time cuti ni, ibu terlebih aktif, baby banyak senyap pula..ihih, baby rehat ye ? ~_^

Tapi, ape2 pun, bagusla bila baby respon time Quranic recitation..Jadi, tak perlulah ibu sembang banyak2 dengan baby pasal bedtime stories, mcm time ibu kecik2 dulu..tunggu baby besar sikit, ibu cerita, k? Baru best nak buat gaya sekali.heh! lagipun, Quran ni kan buku terbest di alam semesta, a book of Signs, yang memberi impak kepada orang yang berfikir (mcm ALLAH bgtau byk kali dalam ensiklopedia teragung ni). Moga kita tergolong dalam golongan org yang berfikir dan menerima, bukan sekadar berfikir, tetapi menafikan...ameen

Dear baby, moga membesar, mekar, menjadi insan soleh ye..ameen..tolong ibu dan walid.. =) Tak sabar ibu tunggu walid datang Kedah, nak gi tengok baby..rindula, sebulan lebih dah tak jumpa kamu..Selalunya, dapat lihat baby setiap kali check up, tp 18May hr tu, ibu g follow up kt klinik kerajaan, depa cakap, ultrasound hanya dibuat atas request dr doc je..huu~ Moga kamu membesar dengan sihat ye =) Syg baby sgt8!

Love,
Ibu

P/S : Err, nape baby respon secara aktif juga bila dengar muzik rancak2 kat Tv ye? ~_^ haish, nak tgk tv pun risau..hee.. adakah muzik/ hiburan itu fitrah?

..The good old days..

Sepintas lalu :

a) Maktab Mahmud Alor Star
(MMAS)
Khairun Najmi (Namie) dan Nurul Farhana(Deqna), kawan dari maahad yang masih rapat sampai sekarang.

Namie, bakal cikgu Biologi, graduan UPSI - kawan sekepala yang akan diajak untuk dating time balik Alor Star, dari dulu, sampai sekarang..'Kita tak pernah bersengketa, kan?' wink!

Farhana, dipanggil kak ros (sebab saya dan hubby digelar upin&ipin olehnya) - teman dating di Kuantan. mesti keluar dengan dia kalau nak gi mana2..huu~ rindula zaman bujang dulu, kak ros =) nanti walid bz, kita dating ngan baby sekali ye ^_^

Reunion bersama kawan2 sepengajian - 2007

b) Matriculation Centre, Petaling Jaya :

kawan seDQ yang rapat di matric, sebab tinggal sebilik - Murshida, 'Atiqah dan Najwa. waktu ni, Kak Lin dah fly ke Jordan untuk meneruskan pengajian. Di Mid Valley, seconds before breakfasting together..wah~rindula nak jenjalan macam dulu..

Perjumpaan last bersama roommates, menyambut hari lahir di Pizza Domino - Murshida, Hayati, Syaza & 'Atiqah

Ha, ni orang depan bilik..rapat sangat..selalu datang bilik untuk bersembang2..termasuk dalam geng roommates juga..hee - Syaz

Bersama sahabat2 DQ, membuat anjakan paradigma dengan menyertai pertandingan aerobik (ya, anda membacanya dengan betul..A.E.R.O.B.I.K !)peringkat kolej (sisters sahaja). Kami je kumpulan yang menggunakan lagu nasyid semasa persembahan. The best thing was when i won the best choreographer title (taktau pun ada hadiah untuk tu), dan bila pengetua kolej bagi hadiah, i remembered what she said, clearly, 'good job! i'm proud of u.this is what we want, the islamic way..' wee!^_^

Raudhah Festival (Rafest), event terbesar di matric. Hmm, dulu, saya demok, dia kurus, sekarang...err..lu pikirlah sendiri ye =p (suka tengok dia makin sihat dan chomel.hee.bahagia kot =p)

Terjumpa gambar ni dalam friendster dia. Tak pernah ingat pun ni siapa, sampaila kami dipertemukan semula melalui blog..link dari kawan..hee, sekarang saya ingat kamu dengan jelas. Kita bergambar di depan logo Rafest yang susah nak dibuat tu =p Alhamdulillah, married already..Barakallahu lakuma!

Bersama geng baktisiswa Sabah (Baksis). Biar pun , selalu terlepas perjumpaan semula (forma l atau informal), at least, kita masih lagi contact each other, kan? (esp yang ade kat Kuantan ni)Ramai pun yang ade blog masing2..same2la kita saling menziarahi ye =) Moga terus melangkah dengan lebih jauh dan lebih baik untuk kejayaan.ameen

c) Kuantan


Bersama Hani di Community Out Reach Programme : The pharmacists attack! . Hm, kalau tak keluar dengan kak ros, keluar dengan dia ni la...takde orang lain dah..Hihi. Rindula nak berdating2 lagi mcm dulu~ Betol!

Bersama roommates ketika lawatan ke sterile unit of HTAA - ' Atiqah, Hani, Fina dan Fairuz (Apai). Hish, apela gambar ni, tak ready betul..tapi ni je yang sesuai diupload..wah, rindula dengan kamu, time sama2 kat hostel dulu..ingat tau, akk msh hutang satu janji untuk kita makan besar sama2..nanti ye..tuntut tau!

Bersama batch pharmacy (usually referred as iiumrx6th) semasa batch's birthday celebration untuk sisters. Teringatla zaman dok satu asrama dengan semua dulu..Bebas je nak gi bilik sesape, makan2 ramai2, sembang macam2 hal..

Menjadi sebahagian dari AJK National Gathering of Pharmacy Students (NoGAPS) yang mengumpulkan semua pelajar fakulti farmasi di Malaysia. Antara event terbesar semasa berada dalam IIUM Pharmacy Students Society (IPhA).

Di Teluk Cempedak untuk tengok sunrise, bersama kawan2 satu biro untuk taaruf day 08 - Biro registration. Dibawa ke sana atas cadangan encik walid sebagai ketua biro selepas siap semua kerja untuk persediaan menyambut adik2 junior.. (Dulu, saya tertanya2 kenapa pergi pantai, sekarang dah tau..sbb dia suka pantaila rupa2nya)

Playing around with cute lil kids sewaktu first time menyertai medical check up di Masjid Cenderawasih, Kuantan. Medcheck ni selalu dibuat atas permintaan, diuruskan oleh salah satu biro dalam IIUM's Volunteer Team.

Last event yang disertai - IIUM Kuantan Festival (IQUEST 08) , sebelum resign dan menyepi dari dunia glamer.hihi. - Ilman, Fakhru, Encik polis, Zaki, Jepah, Nadhirah, Jaja, Farhana, 'Atiqah , Wani dan Umme..Eh, Nabil mana?

P/S : Melihat gambar2 tersebut, menyebabkan saya teringin sangat untuk aktif kembali dalam hal2 persatuan..best woo! hish, tapi, bila la nak buat comeback ni ye =P Selepas kahwin, tak berapa ramai dah yang approach untuk program,tak glamer dah =p Ape2pun, sy bersyukur krn diberi peluang oleh ALLAH untuk merasai semua yang telah berlalu itu..Sungguh, experience is the best teacher! =) Yang pasti, kematangan lahir dari pengalaman, insyaALLAH.Untuk semua yang berlaku, kita sandarkan pada kenangan ye.chewah2! thank you , ALLAH..

Sunday, May 24, 2009

..It's not easy to be ME..

" Kak Long dan Kak Ngah tidur dengan Ummi ye...elektrik tak ada malam ni ."

Oleh kerana masih mengantuk, mereka menurut sahaja tanpa banyak bicara. Aku mengambil majalah yang tadi ingin dibaca, kujadikan kipas untuk menyejukkan sedikit pusaran udara sekitar bilik kecilku.

" Kak Long dan Kak Ngah tidur ye, Ummi tolong kipas. Nanti sejuk sikit.." Aku berkata. Sempat telinga mendengar dengungan si nyamuk. Sambil mengipas, aku membuka mata luas, kalau-kalau ada nyamuk yang datang hinggap di tubuh anak-anakku..kasihan mereka. Terpaksa melelapkan mata dalam keadan tidak selesa begitu.

Itu di dunia...Entah mengapa sambil mengipas dan menampar nyamuk yang hinggap seekor dua, fikiran melayang mengenang keadaan di akhirat sana.

Di sini, aku masih boleh menjadi 'penyelamat' anak-anak dari situasi yang tidak menyenangkan. Mereka juga tetap mencari Ummi mereka ini untuk mengadu nasib diri. Bagaiman di sana nanti ? Mampukah lagi aku menjadi penyelamat mereka dari terjunam ke lembah neraka...Na'uzubillah. Dan, adakah anak-anakku mencari Ummi ini sekadar untuk menagih janji..

" Dulu di dunia, Ummi kata Ummi sayang kami. Sekarang ini kami minta bukti ".. mungkin itu jerit mereka. Di depan titian Sirat menanti..di bawahnya jurang neraka berapi.

" Kami tak bersalah, Ummi kami yang menjadikan kami tidak solehah..Salah kami tidak ditegur, silap kami tidak diperbetul. Lantas, kami terus dengan diri sendiri..Pakaian kami tidak ikut syariat. Ummi kata, tak mengapa kerana kami masih belum dewasa. Solat kami culas, Ummi kata tak mengapa. Dah baligh kelak, baru Ummi galak. Gelak tawa kami berdekah-dekah. Ummi buat tak endah. Ummi kata, tak mengapa. Dah besar nanti, baru Ummi menyapa..jangan begitu bila ketawa."

" Namun belum sempat Ummi menegah, Ummi lebih dulu meninggalkan alam ini. Kami dah biasa begini, terus dewasa tanpa panduan ilahi. Mari Ummi, terjun bersama kami..selayaknya kita di sini " kata mereka lagi, lantas pantas mencapai tanganku ke tepian api..

Astaghfirullah..Aku terjaga dari lena. Tertidur rupanya. Ku toleh ke sisi, anak-anak masih dibuai mimpi. Bilik yang tadi suram, telah kembali terang. Terngiang-ngiang lagi 'jeritan' anak-anak dalam mimpiku tadi. Perlahan-lahan aku bangun. Sementelah, belum masuk Subuh, aku ingin munajat pada Ilahi, mohon kekuatan dan petunjuk. Jangan 'peristiwa' dalam mimpi menjadi realiti..

**********************************************************************************************

Membaca artikel pendek di atas menyebabkan saya terfikir, betapa susah sebenarnya menjadi ibu bapa. Memastikan anak2 terdidik dengan sempurna, especially secara spiritual, untuk menjadi seorang yang terdidik dari segi agama Islam, bukanlah benda mudah yang boleh dipandang enteng, kerana hukuman kekalnya kelak bakal dihadapi di Negeri Abadi sana..

Hmm, semenjak cuti sem bermula, saya telah merasai pengalaman menjadi 'ibu' kepada adik2 yang masih kecil..hadoi~ memang memenatkan. Jadual hidup bermula seawal selepas subuh, dengan nak prepare breakfast utk abah + tukang cat rumah ( mak + adik2 brekfast kt sekolah), then, basuh baju (at least 2x, bakul besar, satu bakul 2x spin, means akan ulang sidai baju 6x sehari), sapu sampah dr porch depan sampaila ke dapur, buang sampah, basuh pinggan yang semestinya penuh sinki everday (pelik juga, setiap masa, ada je pinggan ke mangkuk dalam sink),masak nasi, hal rutin.. pukul 12 baru siap untuk hal2 mcm tu..hmm, then gi beli lauk (sbb abah tak sempat gi pasar. dok sibuk dengan hal walimah sekarang, jarang masak)..rehat..petang, gi ambil adik2 yang waktu habis sekolahnya tak sama.Ada yang balik pkl 4.30pm, 5pm dan 5.30pm..wuish, penat2. dok ulang- alik atas jalan.. then, sebelum maghrib angkat kain, selepas maghrib lipat kain..baru relax, tu pun kalau sinki tak penuh lagi sekali (usually penuh)..hihi.inilah kehidupan baru sebagai bibik untuk mereka..


Kadang2, terfikir juga nak boikot tanak basuh kain ke, masak nasi ke satu hari, sebab penat dan letih sangat kena selesaikan semua hal (berat yang makin bertambah ni, kerja sikit pun, penat banyak.heh!)...dah dua kali demam pun semenjak balik..hee, bukan lembik, tp sebab berhabuk2an di sini, tambah nak walimah ni, tolong touch up rumah sikit2, dok angkat batu bata la, simen pembacuh dalam beg kertas tu (berat sungguh!), adjust mesin basuh beberapa kali untuk make sure drained water masuk dalam saluran yang betul.. ha cepatla kesan tak baik kpd kesihatan yang tak berapa sihat. ni.selalu mengadu kat hubby akan kepenatan nih, sebab kalau dia ada, dia suka tolong, banyak yang dia tolong ^_~ benda tu tak bagi angkat, ni tak boleh, kira dimanjakan la..huhu~ balik rumah, kena buat sendiri, dah tu, tolong cover untuk adik2 yang ramai ni pulak..macam nak nangis je sebab geram, nak basuh pinggan dan lipat baju sendiri pun tanak..semua kak long buat, sampai abah pun cakap, 'sian kat ikah, banyak kerja'..huu, bukan nak ungkit sangat pun, tapi bila dh hari2 mcm tu, penat sangat T_T...hmm, tapi btulla yang hubby cakap, sebab depa kecik lg (form 5 kecik ka?), jd banyak benda yang perlu ditolong..adatla kemas rumah dari sekecil2 hal, even tiap2 hari..

Em, tula..bila fikir nak merajuk je, terbayang2 muka mak..l
agi kesian..mak hadapi benda ni dari kami semua kecil, sampai sekarang..saya? at least, ada peluang ngelat bila kt Kuantan dengan hubby, tapi mak memang hadapi benda ni tiap2 hari..hmm, n owonderla mak dok ngomel selalu akan ke'tak reti' an adik2 untuk tolong mudahkan kerja rumah, sebab mak LAGI penat. (mak selalu cakap, kalau ada bibik pun, bibik mesti lari.hee~ )Dengan sekolahnya yang selalu balik lewat, ajar tuisyen lagi, hal2 rumah lagi(nasib baik saya tengah cuti, ringan sikit beban mak, kan?hihi)..selalu je keluar masuk rumah, tak sempat rehat, even untuk a short nap! sekarang ni kalau tengok muka mak, rasa macam nak nangis sangat2..i just realize this..my mom is truly a SUPERmommy! Being the only breadwinner in the family after abah's retirement is not an easy thing..even dok berleter pun, mak tetap dengan kerja2 sekolah dan kerja2 rumahnya..dengan umur yang makin bertambah, tapi sumbangan still masih bertambah. sayula... (i really wish my adik2 akan matured dan mengerti dengan cepat. sudah2la pentingkan study semata2. Hopefully u know how to appreciate our one and only mom.REALLY2!)Hebat kan? Sekarang saya belajar bahawa menjadi ibu bapa bukanlah perkara mudah..banyak benda yang perlu diuruskan..Yang saya dok tolong mak hari2 tu, baru kerja2 teknikal..haa, tu la, even kadang2 rasa terbeban dengan tanggungjawab yang semakin bertambah dengan pertambahan anak2, semuanya dilakukan atas nama 'CINTA tanpa syarat'.. Moga anak2 mengerti akan pengorbanan mereka...em, mungkin sekarang belum rasa, tapi saya berani gerenti, rasa itu akan berubah bila kamu berkahwin..tak caya? tanya saya ^_^ Saya sedar, saya menjadi 'kipas-susah-mati' mak bila adik2 merungut ketika diminta tolong melakukan hal2 simple dalam rumah..buat anak2, cuba2la jangan menjawab sangat ye.. it hurts, u know, seriesly.

Dear ALLAH, kami berdoa agar dikurniakan kekuatan untuk mendidik 'amanah2' kurnianMU ke atas kami dengan baik, kerana sesungguhnya, kami sedar ibu bapa lah penentu syurga atau neraka anak..Moga semua sifat baik kami diikuti, dan sifat2 mazmumah kami tidak dilazimi. Ameen ya Rabb! Untuk itu, tolonglah kami dalam mendalami sedikit ilmuMu, kuatkanlah sesama kami ketika kami hampir tersungkur, dekatkanlah kami dengan taman2 syurgaMu ,golongkanlah kami di kalangan golongan yang Engkau Redhai, dan temukan kami semula sebagai keluarga bahagia di syurgaMu. Sungguh, diri ini berharap SANGAT agar layak bertemu denganMU kelak..

Dari Saidina 'Ali bin Abi Tali r.a berkata, bahawa Nabi Muhammad SAW telah bersabda: 'Ajarilah anak2mu dengan tiga perkara :
1. Mencintai rasulnya
2. Mencintai kerabat2 Baginda
3. Menghafaz Al- quran
kerana sesungguhnya, golongan inilah yang akan diberi naungan bersama para Nabi dan golongan suci di bawah 'arasy, di hari ketika mana tiada naungan selainnya '


p/s : Untuk renungan wanita bergelar ibu dan bakal ibu,
Kita sekian lama berbangga kerana syurga di bawah telapak kaki kita, namun sepatutnya kita lebih dulu insaf, kerana syurga atau neraka seorang anak, kitalah pencorak pertamanya.

Saturday, May 23, 2009

Dear ibu...

Dear ibu, sila ingat hak baby selalu ye =) Good Luck. Even masa semakin pendek, tetapi masih ada waktu, kan?

Antara doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa mengandung ialah

* Saidul (penghulu) Istighfar
* Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali 'Imran, 3 : 8-9)
* Doa memohon zuriat yang baik (Al-Quran Surah Ali 'Imran, 3 : 38 )
* Doa agar anak mengerjakan solat (Al-Quran Surah Ibrahim, 14 : 40-41)

* Surah Al-Fatihah (Untuk terang hati dan kuat ingatan)
* Surah Maryam (Untuk memudahkan ibu bersalin)
* Surah Yusuf (Untuk memperoleh anak yang cantik rupa dan cantik akhlak)
* Surah Luqman (Untuk memperoleh anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa)
* Surah Yaasin (Untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat)
* Surat Toha (Semoga bayi lembut hati)
* Surah Al-Nahl (Untuk melahir anak yang berdisplin)
* Surah Hujurat (Untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak bersifat berhati-hati)
* Surah Al-Taubah (Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat)

Selain daripada surah dan doa, terdapat beberapa perkara yang elok diamalkan agar anak yang dilahirkan sejahtera dan berakhlak mulia. Antaranya:

1. Banyak mengingati Allah SWT dengan memohon ampun dan taubat supaya Allah SWT akan mengampunkan segala dosa yang telah dilakukan selama ini dan seterusnya akan membersihkan hati dari perasaan yang tidak baik. Dengan ini juga diharap anak yang bakal lahir nanti bersih hatinya dan ibu dapat bersalin dengan tenang dan selamat

2. Banyak melakukan ibadat, membuat kebajikan dan meninggalkan segala larangan agama. Perempuan hamil dituntut memperbanyakkan amal ibadat seperti sembahyang sunat, puasa sunat terutama Isnin dan Khamis serta sentiasa menjaga syariat. Bukan sahaja isteri, suami juga dituntut sama.

3. Sentiasa berakhlak baik. Ibu-ibu yang sedang mengandung harus lebih banyak bersabar, bersikap baik dengan jiran, menghormati ahli keluarga dan teman-teman. Tingkah laku yang baik akan mempengaruhi sikap anak yang bakal lahir.

4. Sentiasa tenang dan gembira. Keadaan emosi yang tenang dan bahagia merupakan rangsangan kepada pembinaan otak seterusnya kelahiran bayi yang sihat, terangsang, pintar dan cerdas.

Amin

P/S : just a simple reminder for me..jgn asyik terlupa lagi ye =p ketaq tgk 'day to go' yg makin berkurang, tanpa improvement dr segi rohani and spiritual..

Thursday, May 21, 2009

Congratulations!


Erm, tengok tajuk pun, mesti dah boleh teka nak cakap pasal ape, kan?


Secara officialnya, semua medic students batch ke-11 telah lulus Professional Exam depa..Alhamdulillah, dengan 4 orang mendapat title 'distinction' - Shakirah, Aisyah, 'Aliah dan Nik Nadira..wah, hebatla! Tahniah untuk anda ya...sesungguhnya, result anda berkadar langsung dengan usaha..(plus, u all memang genius pun.hihi.tq ALLAH). Congratulations untuk kamu semua ya (excited pula diriku ini.heh!)

Untuk walid :
Wah2, hebatla! hihi. Dengan singkatnya tempoh usaha abang ( about 18 hari je before exam, baru abang start study, sebab berderet2 to-do-list kita berdua), tapi ALLAH masih kurniakan najah untuk abang..hmm, adela benda yang abang buat ni, sampai ALLAH 'simpankan' saham abang untuk pro ni..

At first, risau sangat dengan performance, tp..hmm...hish, memang boys nih kena study last minute kot eh? =p relax je, kita yang risau lebih..Apa2pun, tahniah dear hubby =) erm, bolehlah abang balik putrajaya dengan senang hati sekarang ni, kan? hihi. Jangan lupa datang Kedah awal sikit tau nanti. Ajak mak, abah, balong, lan, tika n dila ye =) Tak sabaq2!

p/s : Ayang nak makan kat Alamanda nnt untuk celebrate boleh? (keje makan je sekarang ni.heh!)..Err,wanna be my date? my treat, ok? coz abang dah banyak kali dah belanja ayang makan..hihi..Ha, jangan kata tak nak!

alhamdulillah

assalamualaikum...

kpd semua pembaca yg dirindui...huhuh...lama benar rasanya walid tak menulis dalam dairi baby awisy tecit nih... baru ada kekuatan selepas berhempas pulas penuh gementar menghadapi 1st professional exam walid... amat perlukan kekuatan dalaman...yg sgt tinggi... dan alhamdulillah...baru sebentar td result keluar...dan kami satu batch seramai 114 org lulus dgn 4 org dari kami mendapat distinction...satu pencapaian yg baik..

menyingkap kembali bagaimana detik2 nak menghadapi exam besar satu pgalaman yg amat berharga...tentang pentingnya setiakawan..teknik belajar yg betul...motivasi...dan yg paling penting izin dari ALLAH... walid agak terkesan sket bila mana terpaksa tggalkan ibu dan baby darwisy nun jauh di utara agak lama, tatkala sokongan both of them amat walid perlukan.. walaupun lebih kurang 3 minggu lebih je terpaksa berpisah sat...tp amat terasa..walid pun terpaksa change sket jadual hidup ni dgn kembali menempek bersama kawan2 di hostel...mestila...takkan nak duk rumah sorang2...dgn ibu takda..huhuhu...sadissss...

revision week utk pro exam ni hanya 2 minggu...dan dalam masa itu lah kami perlu revise balik the whole subjek yg kami belajar selama 2 tahun ni..satu pengalaman yg amat menggerunkan bg org2 yg macam walid ni yg jenis study last minit...hohoho...

pro exam cuma 3 hari.. hari pertama adalah utk paper essay dan short notes... utk essay. soalan yg di tnya adalah:

1. Arterial supply of the heart
2. Semua tentang Hepatitis B
3. homeostatic response and brief about thrombosis.

dan setiap satunya membawa 25 markah..

dan short note pulak, yg di tanya adalah:

1. hypercortisolism
2. regulation of plasma Calcium concentration.
3. Plasmodium malaria
4. gross anatomy of appendix.
5. source of classical islamic sciences..

dan semua nya membawa 10 markah..

kemudian hari kedua pulak adalah utk OSPE dan PBQ..OSPE ni mcm praktikal la...dan PBQ pulak, keluar pasal hypertension dan cardiomegaly..dan hari ketiga MCQ...

hmm..habis2 MCQ je pagi tu, ptg hari yg sama dah keluar dah list nama student utk VIVA.. kind of interview la utk tentukan siapa yg layak dapat distinction.. dan esoknya iaitu hari ni, dah keluar result penuh.. cepat, dan mendebarkan.. dan alhamdulillah.. dgn lulusnya kami semua, boleh lah kami teruskan perjuangan di clinical years lagi 3 tahun.. 3 tahun yg mencabar bg walid...yg bakal menimang cahaya mata tak lama lg... hmm...

kepada lecturer2 pre-clinical kami, kami nak ucapkan jutaan terima kasih sbb berhempas pulas mnyediakan kami utk menghadapi dunia sebenar seorang doctor... jasa mu amat kami hargai.. dan tak terlambat rasanya nak ucapkan Selamat Hari Guru kpada mereka semua...

dan kepada mak...mak tggulah abgngah kat rumah ye.. rindu mak sgt2.. insyaallah malam ni abgngah balik rumah..tumpang kawan... TQ sebab doakan selama nak exam tu..juga kepada mak mertua walid... TQ sebab baca yasin hari2 utk abglong...doakan abg long berjaya dalam exam ni...

dan kepada kawan2..teruskan perjuangan ye.. kerjaya yg kita pilih ni tak lah menjanjikan pendapatan yg lumayan sgt, atau pekerjaan yg 'goyang kaki'... kehidupan kita nnti akan di serikan dgn riak wajah pesakit2 yg bermacam ragam...bermacam penyakit..yg perlu kita bantu...dgn penuh ikhlas.. kerana Allah.. insyaallah..Allah sayang doctor2 ni...

dan khas buat ibu.. nantikan kedatangan abg ke kedah ye.. terima kasih sbb memahami situasi abg..abg hargai setiap kata2 ayg...setiap nasihat ayg...setiap titisan air mata kerinduan ayg pada abg... abg sayang kamu dan baby sangat2..tak sabar sgt2 nak jumpa kamu...

dan kepada semua pembaca Dairi Darwisy...tq atas doa2 anda semua.. doakan kesejahteraan keluarga kecil kami...moga kami tabah dalam menempuh cabaran sebagai anak, pelajar, ibu bapa dan suami isteri...ameen..

ps: gambar2 insyaallah walid akan upload kemudian...

Wednesday, May 20, 2009

'Lucky' award =)


Salam..dpt 1st award utk blog ni, dari Che' Am. hee, taktau pun ape guna dia, tp berterima kasih atas award ni ye...dan rasa BERTUAH pun.hehe.Nanti jgn jemu, bgla lg ye

Err, perlukah bg kat 10 org lg? (kedekut nih.hish!)

Em, sbg memenuhi request, 10 org bertuah utk award ini adalah :
  • Murshida - ur lucky to have a very happy family, wt a cute lil baby wt u and a supportive hubby around.
  • Marhamah - ur lucky to experience a wonderful married life that teaches u many things about life. erm, being far away from ur hubby is not an easy thing..yes, it's totally true , but u manage to face it WELL.cayalah!
  • Husna - Ur lucky to have a second chance for having another gift from ALLAH . Alhamdulillah,redha terhadap ujian membuahkan nikmat tak terkira, kan?
  • Kak Aini - Ur lucky to have a blessful life..alhamdulillah, dh nk msk 2 dh baby akak =) Seronok kan diberi peluang menjadi ibu dalam usia muda?
  • Kak ngah - Ur lucky to have a successful life as a medic student..tak pnh repeat paper pun.Hm, that's a thing to be proud of..dgn hdp yg bwarna-warni.Alhamdulillah
  • Imran - Ur lucky to have 'iffah and nurul..dan dlm ms yg sama meneruskan perjuangan utk menjadi Islamic doc yg berjaya..
  • As - Ur lucky to have an amazing life with great supporters around u..Semestinya, kesakitan mengajar banyak perkara positif kan? Ape2pun, semangat mesti kuat..okay! (wink!)
  • Angah Afzan - Ur lucky to experience a busy dental-student life + a good da'ie life. Sangat berguna..Surely, ALLAH keeps us going!
  • Mawaddah - Ur lucky to get a chance in applying the knowledge yg nurse2 belajar, sejajar dengan experience as a preggie.. =) (Jelesla, tkah byk belajar psl drugs..so depends on pengalaman org, spt mawaddah n internet ~_^)
  • Kak Jiey - Ur lucky to be the chosen one..menerima 'peringatan2' kecil dari ALLAH melalui Ian (bak kata suami akak)..membuatkan kita terfikir kadang2, akan anugerah yg selalu di'cuai'kan.Em, Ian mmg special, saya terasa nikmat ALLAH terhadap ciptaanNya, melalui perkembangan positif Ian, day by day..Alhamdulillah..

P/S : ...n i'm LUCKY enough to have a chance to know u all.Dengan latar belakang yang berbeza, kita belajar tentang erti kehidupan, kan?..Inilah sebabnya ALLAH jadikan kita dengan pelbagai cerita, utk bertaaruf..dan sesungguhnya org yg paling mulia di sisi ALLAH adalah yang bertaqwa..

Dear ALLAH, untuk segala ujian, peringatan dan nikmat yang tak terhitung banyaknya..TERIMA KASIH..Sesungguhnya, kehidupan ini merupakan sebuah sekolah yang takkan ada hujung sesi pembelajarannya..Moga saja setiap test kecil atau besar yang diberi, dapat hamba2Mu ini tempuhi dengan jayanya..untuk akhirat yg pasti..ameen

Sunday, May 17, 2009

...Beginikah..?

Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata.
“..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah….”
Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas…leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap…susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi…check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu…memang dah kering pun flusk ni, jerang la air…

Sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong….salin la gula…check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi…ishh…ni lauk bila ni, semalam…dah beku dah…basuh la kejap….pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh…penat dah ni, besok je la basuh…sidai kain lap je lah…tik…bunyi air dah masak…salin air dalam flusk…ok settle…

Baru teringat tak solat lagi…on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi…nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska…check…baju 2 pasang, towel…towel kecik utk selesema…calamine lotion untuk sapu ruam…pampers 4 keping….alamak..terlupa pulak masukkan botol…basuh botol jap…ok settle…

Ternampak pulak beg g keje…emm..besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je…salin jap barang2 g beg coklat…cek sume 6 poket beg, takut la tertinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti…hish, sempit la beg ni…hangin je…nak kena beli ni beg baru…rasenya 25 hb ni Sogo sale nih…mana flyers tadi ek…ha ni die..ok, tulis jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle…

Tetiba dengar suara papa…
"..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido..”

"..yelah nak tido la ni..nak solat jap…”

Masuk toilet..buat apa2 yang patut…cuci muka dulu..gosok gigi…solat…pakai toner…pakai treatment cream…nak lawa and maintain punya pasal lah ni…nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak…huhuhuhu…

Bukak almari…emmm…pakai baju hijau ni lah besok…gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni…kat bilik belakang…la, nape komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh …g dapur, basuh, sambung gosok baju…gantung elok2…kemaskan baju gantung2…masukkan seluar papa yang dah kotor dalam bakul baju2 kotor…ok settle..

Dgr suara papa lagi…
"..i dah ngantuk ni..”

Dalam pada nak masuk ke bilik…owh…pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak siram…ok, siram jap…check jap pintu ni…sah tak kunci lagi…grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku…bukak lampu luar..

Ni mainan ni sepah2…masukkan la dalam bakul mainan budak ni…banyaknya…sampai bawah meja makan pun ade…adoi….ok dah …

Ok dah boleh baring…adoi sakitnya pinggang…cium si comel ni kejap…selimutkan die…la..napa basah ni…emm, tukar la pampers ni…tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la…nanti g Sogo ni beli la skali…ok sayang tido k…kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k…gud nite..sweet dreams…

Aaahh…sedapnya dapat baring…mana pulak lotion kurus aku nih…ha, ni dia…sambil sapu lotion kurus..setkan alarm…setkan program kerja besok…pg kul 9.30 ade meeting.. ahh…boring…panas pulak lotion nih..dah la…emm..sedapnya lelapkan mata…Ya Allah…terima kasih untuk rezekiMU hari ini,…mohon keberkatan dari Mu Tuhan…papa pun bangun tutup tv…
"i dah ngantuk sangat ni…nak tido lah…citer pun tak best malam ni, bola pun takde…”
…selang seminit …dengar suara papa berkeruh…hmm, dah agak dah….


p/s : ...sebab tu la isteri senang msk syurga,kan? ^_^

Friday, May 15, 2009

tag dari kak ngah

*senaraikan 5 hadiah yg anda impikan
Erm, byk yg dok termimpi2 nih, tp setakat ni :
1. Hadiah percutian ke tpt2 besh, yg sepenuhnya disponsor..khas utk kami berdua sebelum bb lahir..hehe..melampaukah? sape willing nk sponsor nih.. =p
2. Kehadiran kwn2 time mjlis kahwin nnt. Even tak bsr pn mjlis, takde canggih manggih nye, tp nk jumpa kamu sume je pun..btw, jgn lupa bwk hadiah best2 tau..
3. INI, untuk baby..
4. Nak hadiah dr walid..em, just wanna hear a gud news regarding ur pro exam yg akn start dr 18-20may09 ni.doakan beliau tau, semua org yg baca nih(kwn2 st batch beliau juga..gud luck!)..haa, nnt msti malaikat doakan kamu juga =)
Buat walid : 'go walid, go walid, gooooooo walid!! u can do it!' hihi.em, abg msh igt cane tarian dia kan? wink!
5. Nak hadiah dr walid lg..em, satu je..cpt pulang abang..


*alasan terhadap pilihan tersebut
1.sebab teringin nk jalan2 ngn walid before dia akn start his bz life next year..sesungguhnya, amatlah disedari bhw thn dpn, our life akn berubah dgn agk drastik dr segi cara hidup. jd lbh complicated, tak santai mcm skrg dh.hihi.jd, sebelum adaptasi dibuat, nak spend ms betul2..
2. ...sbb sy materialistic.haha! eh, ehem2..takdela..sbb nak jamu hangpa makan2la..dpt pahala kt mak abah.hee =)
3.Erm, sudikah kamu menolong kami cukupkan keperluan nih..hihi.yang berat sama dipikul, yg ringan sama dijinjing, kan? =p
4. Usaha ini..kerana ALLAH, untuk Islam..kan walid kan? Blaja krn mmg ALLAH perintahkan, dan berusaha utk ms depan Islam yg lbh hebat..em, utk family kita juga..lg stu, walid kn tlg ibu cover blk result ibu yg jatuh merudum sem lps tu tau, so kenala usaha shbs daya ye =)..
5. U know y..hehe.


*5 impresi terhadap org yg diminati..
erk, org yg diminati? hee, takdela minat sape2..sbb dh biasa bkerja dgn ramai org, jd, sy neutral.in fact, ramai yg tak brani pn nk melawak sbb nmpak mcm garang..hee, MACAM je..once dh knl..haa..tnya dia nih.antara yg blh rapat sbb program..

Erm, tp satu je, i'm easily attracted to org yg BIJAK, academically or cr dia handle sesuatu hal. Org yg menyumbang scr aktif, bkn skdr ckp byk or berpeluk tubuh je tiap kali ada pape..byk memberi mlbhi menerima.. tapi kn, bkn minat dia, cuma admire cr dia tu la..hihi. Jadi senang je kalau nak refer pape.

Impression : 'wah, bgsla dia ni.bolehla kalau nak refer pape nnt..meyakinkan!'



*5 perkara hebat pernah dilakukan
1. Top in the list : I consider this early marriage as the greatest thing ever.wuish, igt sng ke nk kahwin gitu je..sbb dlm family bsr kedua2 phk, takde role model utk hal ni. jd, TERAMATla asing bg family kami..tp, tu la..kuasa ALLAH, lmbutkan hati semua.. =) em, kn buktikan thp survival yg bgs dr kami berdua as a married couple, doakan ye =) hmm,perlu ready woo..nsb baik dpt suami yg faham dan tak byk kerenah..alhamdulillah, tq ALLAH..no regret! bahagia lg adela..
2. Time ada skuter kt uia dulu, zaman bujang dulu, selalu kluar dgn rummate..mcm2 tpt km smpai.ade st waktu yg plg tak blh lupa adlah time kami (saya dan hani) berhujan lebat sgt2, dr ecm, aft isyak.tak igt beli ape ye..tmbh pula topi keledar tak cukup sifat, dok tahan muka kn ayaq hujan tu, adoila..sakit! sbb hujan lbt.em, menyedari habit sy yg bwk skuter laju, teringat lg hani ckp, 'akak, kite nk akk tau yg kte tak kesah tau kalau akk bwk slow2..' hehe.sbb jalan licin.tak nmpak org pun.pastu tergelak2 ats moto tu..aft smpai uia, trs tukar baju yg basah lencun tu, then g meeting..tq hani utk memori nih.isk, mmg akk igt selalu la, antra byk kngan yg kt ada =)
3. Once, sy seorang bdk kck yg amat nakal. takde pkataan 'bahaya' lgsung dlm kms hdp time tu..erm, tak main dgn golongan perempuan nih..byk berjalan2 ngn budak2 laki. semua kawan adalah lelaki..ha, dh tu, mmgla aktivitinya, bukanlah skdr main anak patung barbie or main jigsaw puzzle lg dah..hihi.yg plg igt, main polis sentri guna basikal, keliling satu taman. last2, semua berterabur sbb kn hambat ngn anjing cina mana ntah yg tak ikat anjing dlm umah dia..haha.slh km jgk.yg dok g agah2 anjing tu buat apa..hish, mmgla..kalau igt n jumpa blk kawan2 laki tu, mmg malula..nsb baik dh pndah tmn. em, rasanya oleh sbb dh puas jd nakal, skrg, sy jd sopan skt kot.heh! (err, sopan ke abg? tak nakal pun, kan? =p)
4. Akceli tak terfkr pn nk amik farmasi, tp bl dh ada dlm field nih, terasa..truly, its another special class in medical field, krn bidang ini memerlukan byk jenis ilmu n kepakaran, bkn doctor2 je..yg perlu buat skrg, to keep holding on this track..erm, kesimpulannya, walid perlukan ibu selalu..kan?hihi
5. Tak dpt fkr dah..sbb mmg byk..



*5 perkara yang tidak disukai
Lbh kepada jenis2 manusia yg tak berapa digemari :
*1.smokers..very much! coz i cant stand that smell lah..busuk sgt baunya bagi diri ini. mmg tak tahan..n i never think that its cool at all..its not,dear smokers..dulu, thn lg, tp sjk ade bb nih, rasa mcm nk jerkah je..sbb pnt2 org jaga bb, sng2 je dia hembus asap rokok dpn muka.haish! stop betraying urself ye..kesihatan badan tu kan amanah ALLAH =) nnt kn tnya..
2.dileteri..ni mmg pantang.heh.panas telinga. sbb sy bkn org yg reti berleter, jd bl ade yg berleter i feel like..'err, could u plz make it short? ape yg tak kena sebenarnya..straight to d point plz..' hehe.bkn apa.sbb sy org yg mdh sgt blur.kalau byk sgt yg diungkit2, nnt tak dpt tgkp, nk ape sbnrnya..
3.org yg selalu membantutkan idea...erm, i think semua org berhak bg pandangan utk capai kptsan yg bgs, kalau tak sokong, haa, plz suggest an alternative ye..jgn kondem je..nmpak sgt km susah nk dibawa berbincang..considerla..above all, we shud celebrate our differences, kan? =)
4. org yg tak tepati janji..em, kalau tak tepati masa, blh consider lg, tp kalau tak tepati janji, em, mmgla terasa. bg saya, kalau tak boleh, em, takpe, ckp je tak blh..drpada cuba mengambil hati, then, tak dpt lksanakan apa yg dijanji tu..err, sy fhm kalau km perlukan ms, tp jgn tak buat, sbb km dh berjanji..tu je..
5. Org yg suka jaja cerita...ni bkn psl rahsia yg perlu disimpan, tp cerita2 yg sbnrnya, kwn km rasa nk bercerita pd kamu je..n then, km sbg pendengar pula dgn sng hati bercerita akn kesah kwn td tu pd kwn yg lain..adoi, mmgla takleh trm..takkanla semua dia nk kn bgtau,'jgn bgtau sesape ye..' haish, jenuhla..yg mana rasa mcm private, cube2la diamkan.cukpla km sorang je yg tau..sbb bl dia bcerita dgn km, means dia percaya kamu..ha, jd, jgnla betray kepercayaan dia ye

(* : semua ciri nih bkn merujuk kpd sape2, tp kpd golongan2 tertentu.em, peringatan utk dr ini yg sering lupa jua)


*5 org yg nak di tag
em, sape ye? sbb semua mcm bz je..lgpun, pnjgla tag nih, lenguh jawab..hehe.kn dok lama2 dpn laptop..tp, kalau sape2 yg free tu, buatla ye..=)

Thursday, May 14, 2009

Ada berani? tryla.. ~_^

39 perkataan

Speed test

The masterpiece




Hadiah pra perkahwinan dr adik ida..(ni mesti jumpa time 'godek2' laptop ni).Her masterpiece was made by the help of this .Em, sengaja upload untuk ingatan masa depan..tq ida! Hi5 Emoticon








Another edited version made earlier by Encik Arifin. Time ni tgh ckp ngn mak Aloq Staq, sbb tu la dpt bg 'peace' je utk gmbar terkejut ni.. Haa, sape familiar dgn tempat ni, akan tau kami berada di mana..Hi5 EmoticonKaih, cuba teka..


p/s : 'missing-u-so-much' mood..undeniable..Maafkan saya dear readers jika anda menyampah dgn series of entry2 jiwang ni..Tak bermanfaat untuk anda, mungkin, tp AMAT bermanfaat utk kami..Ni kes 'dibius cinta' (dlu, krs hati sgt. skrg, lain pulak rasa..hbtla ALLAH ni, buatkan couple rs sgt ter'attached' sesama sendiri, biar sblm ni terasing sgt2 dlm hdp..hee.nsb baik dh kahwin.alhamdulillah).Em, mcm ni la kot rasanya Marhamah dok tertunggu2 suami dia blk ke Msia selalu..Hebatla Mar!

Wednesday, May 13, 2009

Do you REALLY know him?

Salam.ni entry saje2 lg..takde keje nak buat sgt kt rmh.hihi.org lain dh start attachment kt pharmacy outlet msg2, tp disebabkan kesihatan tak brapa mengizinkan, plus tgh fokus kepada majlis pd 31may09 ni (u're cordially invited! ^_^), jd abg ckp, hold dulu attachment tu..after dah selesai semua..hihi.tq!

Ni, terjumpa time tgh melompat2 dr various blog of mommies...pastu, rasa mcm best, nak jawabla.. ^_~

Rules: Here’s a chance to see how well you really know your husband. The real challenge is to send it to your husband to see how right you really are.

Em,menurut pengamatan saya :

1. He’s sitting in front of the TV, what is on the screen?
Pkl 8pm, aft bc Quran, selalunya kt dpn TV utk Buletin Utama

2. You’re out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?
Salad?em, he's not into it sgt. (i'm lovin it, oppositely.hee..)tp, kalau mkn ns, selalunya, MESTI ade sayur.Barula seimbang..
3. What’s one food he doesn’t like?
Sambal belacan, sambal petai..takkan pernah amik..kind of 'org bandar' suamiku ni..plus, beliau tak tahan pedas sgt

4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
Jus buah, ais kacang n laicikang (tgk mood) or ice blended..or simply ayaq masak..

5. Where did he go to high school?
Sek Men Sultan Abdul Halim (SMSAH) or Jenan

6. What size shoes does he wear?
Oh, ini taktau..sbb tak pnh belek pun.Size kasut sendiri pun selalu je bertukar2, ikt standard size syarikat kasut tu ~_^

7. If he was to collect anything, what would it be?
Stkt ni takde ape2 collection, tp disebabkan beliau suka sgt pantai, jd kdg2 ade la jugak mengutip siput2 or starfish yg mcm2 bentuk tu..

8. What is his favorite type of sandwich?
Semua, tak kisah..

9. What would this person eat every day if he could?
Ayam!! macam upin & ipin..

10. What is his favorite cereal?
Beliau mmg jns tak memilih makanan. Kalau buat nestum ke (time tgh morning sickness dulu, sbg gnti nasi), haa..msti abg tumpang sekaki..jd, kalau nk mkn, buat byk2 trs.heh!

11. What would he never wear?
Emm, bnda yg customnya, org akn pkai utk special event..contoh, stkt ni yg plg diingati..'Abg tanak pakai meriah2 sgt time majlis nanti..nk pkai baju melayu, samping and songkok je..taknak bertanjak ke, kot ke, ape ke..malu...' (ihih..sweet!) simple saja orgnya..

12. What is his favorite sports team?
Erm, ape ye? Selalunya, org lelaki minat bola, tp abg tak minat sgt..jd, taktau dia support sape.Lgpun, zaman aktif sukan dia dh berlalu pun..

13. Who did he vote for?
Erm, politically speaking...ehem, well, u may guess..(Wink!)

14. Who is his best friend?
Syafeeq..kawan satu team nasyid kt Jenan. Actually, abg ramai kawan, tp ini yg diakui oleh beliau sendiri satu ketika dulu.

15. What is something you do that he wishes you wouldn’t do?
Senyap bila marah..(sbb sy tak reti berleter, so kalau diam, jawab sepatah2..erm, adela tu..)

16. What is his heritage?
Melayu + Jawa (first time tahu lps kahwin, tu pun sbb bgtau pggl tok n nek sbg 'embah'..mmg terkejut sgt..tak nmpak pun muka jawa dia tuh.hihi.dh tu, ckp pn tak reti - diakui oleh beliau)

17. What is his favourite colour?
Biru muda.. (Tgh menyusun strategi utk memperbanyakkan bajunya dgn warna selain biru..heheheh)

18. What is his habit?
....Rahsia...heh! Dia MEMANG tahu ape habit dia yg tak best nih, walaupun dh byk kali bgtau org tak suka..(mst abg gelak bc ni kan?)

19. What is he proud of?
Dia sistematik..Good manager..Lately, he regularly mentions bout his baby..'Ni bb walid, walid tumpangkan kejap je kat ibu..nnt walid amik balik..ye' (huh.ugut org konon!)

20. Lastly, do you think he will read this?
Definitely, yep! Even dia tgh sibuk nk exam, japg bila dh 'saturated', dia akn buka blog ni..confirm!

[[Mr. & Mrs. Arifin at Demo Anti-Israel]]

p/s : sila komen encik Arifin, kebenaran pengamatan saya ini ya..


Erm , NadiahIzani , jawabla soalan2 ni jugak ye..taktau nak tag sape yg ade suami lg dh..yg overseas nun, tgh nk exam..mcm tggl kita dua je..hehe.tu pun kalau blm start attachment lg la ye..

eh, jap..terlupa pada bbrpa rakan sem'sia yg dah kahwin. selain Nadiah, nk tag MawaddahHafiz dan QilaIzu..sudi2la jawab ye. Em, yap! andala tu =) Tulis nama suami, sbb takut terkonfius..

Tuesday, May 12, 2009

elaika

.tajuk lagu yg indah seiring dengan lagu nye yg syahdu..lirik diambil dari kata2 terakhir Imam As-Syafie sebelum beliau pergi meninggalkan kita...hayatilah...dan ambil iktibar...buat diri ini, keluarga, sahabat2 dan semua pembaca....lagu lama..1986...tp nilainya ada...




إلـيــك إلـــه الـخـلـق أرفــــع رغـبـتــي
kupersembahkan kepadaMu tuhan sekelian makhluk harapanku
I submit my hopes to You, O Lord of all creation,

وإن كـنـتُ يــا ذا الـمــن والـجــود مـجـرمـا
sekalipun aku seorang yang berdosa wahai yang Maha pemberi dan pemurah
Though I am, O The Provider, Most Generous, a sinner,

ولـمــا قـســا قـلـبـي وضـاقــت مـذاهـبــي
tatkala keras hatiku dan sesak perjalanan hidupku
When my heart is hardened, and my life is constricted,

جـعـلـت الـرجــا مـنــي لـعـفـوك سـلـمــا
kujadikan rayuan daripadaku sebagai jalan mengharap keampunanMu
I turn to my submission as the way to Your pardon,

فـمـا زلــتَ ذا عـفـو عــن الـذنـب لــم تـزل
maka bilamana Engkau yang memiliki keampunan menghapuskan dosa yang berterusan ini
Thus when You, The All-forgiving, wipe clean my continuing sins,

تــجــود و تـعــفــو مــنـــة وتـكــرمــا
kurniaanMu dan keampunanMu adalah rahmat dan kemuliaan
Your gift and Your clemency is a boon and an exaltation to me.

ألــســت الــــذي غـذيـتـنـي وهـديـتـنــي
bukankah Engkau yang memberi aku makan dan hidayah kepadaku
Is it not You who nourishes me, guides me?

ولا زلــــت مـنـانــا عــلـــيّ ومـنـعـمــا
dan jangalah Engkau hapuskan kurniaan anugerah dan ni'mat itu kepadaku
Therefore cease not your benevolence and bounty to me,

عـسـى مــن لــه الإحـســان يـغـفـر زلـتــي
semoga orang yang memiliki ihsan mengampunkan kesalahanku
May those who have obtained excellence forgive me my trespass,

ويـسـتــر أوزاري ومــــا قــــد تـقــدمــا
dan menutup dosa2ku dan setiap perkara yang telah lalu
And parade not my wrongdoings and things that have passed.

فــإن تـعـف عـنــي تـعــف عـــن مـتـمـرد
sekiranya Engkau ampunkan aku, ampunkan dari kederhakaan
Should You forgive me, O Lord, absolve me of my treachery,

ظــلــوم غــشــوم لا يــزايـــل مـأتــمــا
kezaliman, penganiayaan yang tak akan terhapus di hari berhimpun kesedihan
My injustice, that will be pardoned not on the day when grief is recollected,

و إن تنـتـقـم مــنــي فـلـســت بــآيــس
dan jika Engkau membalas siksa terhadapku, aku tidak akan berputus asa
But should you recompense my wrongs with your torment, still I will not lose hope,

ولـــو أدخـلــوا نـفـسـي بـجــرم جـهـنـمـا
sekalipun dosa2ku itu memasukkan diriku ke dalam neraka
Even as my trespass lands me in the Fire.

فصيـحـا إذا مــا كــان فـــي ذكـــر ربـــه
dia adalah seorang yang fasih ketika menyebut/mengingati tuhannya
He is the one who speaks only in remembrance of his Lord,

وفيما سواه في الورى كان أعجما
dan bilamana dia bersama selain tuhannya di dunia ini dia membisu
And when he is with others in this world, he is silent,

يـقــول: حبـيـبـي أنـــت سـؤلــي وبغـيـتـي
dia berkata: Kekasihku, Engkaulah tempatku meminta dan berharap
Thus he says, "O my love, You are the One I beseech to, on Whom I place my faith,

كـفــى بـــك للـراجـيـن ســـؤلا ومـغـنـمـا
cukuplah Engkau bagi yang berharap sebagai tempat bergantung dan memohon
Enough is You for those in need for their dependence and their pleas".

أصـــــون ودادي أن يـدنــســه الـــهـــوى
kupelihara kasihku yang dicemari nafsu
Thus I defend my love, though they be tainted with worldly lust,

وأحــفــظ عــهــد الــحـــب أن يـتـثـلـمـا
dan aku jaga janji kasih yang telah tercalar
Thus I protect this promise of devotion, marred though they may be,

فـفـي يقظـتـي شــوق وفــي غـفـوتـي مـنــى
di saat kujaga, aku rindu, dan di saat kulelap aku berharap
In my waking moments, I pine for You, In my slumber, I hope for You,

تــلاحــق خــطــوي نــشــوة وتـرنــمــا
mengiringi langkahku dengan penuh semangat dan berulang2
Walking beside me, full of hope,

فـجـرمـي عـظـيـم مـــن قـديــم وحــــادث
maka dosaku adalah besar dari dulu dan kini
Thus though my sins are mountainous, then and now,

وعـفــوك يـأتــي الـعـبـد أعـلــى وأجـسـمـا
sedang keampunanmu yang mendatangi hamba adalah lebih agung dan lebih mulia

perak...oh perak..

kenapa perak??Hi5 Emoticon hmm..ye la..walid dan perak sudah sebati..kat ctu la letaknya kampung halaman walid...perak pulak terletak di tgh2 antara kedah (ibu) dan selangor(walid)... ade jugak rancang2 bile dah grad nnti kami sekeluarga kecik nak menetap di perak..so adil la.. tgh2 antara rumah walid n rumah ibu...(takde la gaduh bila time ghaye...kan ibu kan?? hihih).. perak sebuah negeri yg aman bg walid..dgn bendang padi yg saujana mata memandang...dgn dusun buah2an yg ranup bila tepat musimnya...(lapaq dughian plak aih)... best!! teringat dulu2, g mancing dgn sepupu sepapat kat sungai..mancing ikan puyu je pun...tp keseronokan nye toksah dikira la... hmm...rindu sgt kat perak.. tp takpe, taklame lg akan sggah jugak on the way nak ke rumah ibu kenduri nnti...

tp...bkn itu sebenarnya yg walid nak ceritakan...walid cuma nak komen sket tentang situasi politik terkini perak..yg semua sedia maklum...agak kucar-kacir dan penuh drama.. dan semua sedia maklum, semua ini bermula apabila 3 pengkhianat parti kerajaan, melompat parti dgn harapan ia mampu menumbang kerajaan sedia ada...dan ya...mmg tak di nafikan ia berjaya.. ada yg berteori,ini semua kerja Najib...ade pulak yg ckp, 3 org ni ade masalah dgn parti...ade yg ckp 3 org ni melompat sbb yakin parti pimpinan BN mampu selamatkan dyorang dr tuduhan rasuah dan mcm2 lg di mahkamah..yg bg walid ini kerja paling terkutuk skali....dan seperti biasa, jika dahulunya mereka2 ini mendapat liputan meluas media perdana angkara rasuah mereka, dan kini, bila melompat ke parti 'sebelah sana', liputan kes mereka otomatis tenggelam... hebat!!

jd dgn perpindahan 3 makhluk ni ke parti lawan, di sertakan dgn sokongan oleh Kebawah Duli Sultan Perak, Sultan Azlan Shah..maka tumbanglah kerajaan di bawah DS Nizar Jamaluddin.. tp walid tetap tabik spring pada wira2 ni..walaupun didesak hebat dgn cara paling jijik di alam semesta, Nizar bersama rakan2 ADUN dan Exco tetap memperjuangkan keadilan yg sebenar.. dan kta dpt lihat pelbagai usaha di lakukan Nizar bg mnyelamatkan kerajaan pimpinannya...antaranya dgn enggan mnyerahkan kediaman rasmi,kenderaan rasmi, dan yg paling berani...menggantung kehadiran beberapa Exco haram kendalian Dr. Zambry utk menghadiri sidang DUN...atas sebab melanggar undang2 dewan.

seterusnya, Nizar berjaya mndapat injuksi mahkamah utk membawa kes ni ke mahkamah bg membuktikan bahwa kerakusan BN yg secara gopoh melantik MB Perak baru adalah tidak sah kerana tidak melalui sidang DUN yg betol...dgn cara ini, DS Nizar dapat buktikan tidakan baginda Sultan melantik Zanbry adalah tidak bertepatan dgn undang2 perak....

Zambry tidak lah bodoh utk membiarkan kedudukan nya sebagai MB tergugat.. Hi5 Emoticondia cpt2 aturkan sidang DUN pada 7 Mei lalu iaitu awal beberapa hari dari dari tarikh pengumuman mahkamah tentang siapa MB yg sah, tnpa melalui Speaker S. Sivakumar...pada pndangan walid, ini tndakan yg bijak...sbb ape?? sbb Zambry tahu dia akan kalah di mahkamah atas dasar undang2.. dia tahu Nizar hanya boleh dilucut jawatan MBnya dgn usul undi tak percaya di dalam Dewan..yg dia tahu itu takkan terjadi sekiranya S.Sivakumar tetap mnjadi speaker dewan.. jd dgn haramnya, dia mggnakan polis, menghalau Sivakumar dgn paksaan menjijikkan, lalu melantik R.Ganesan mnjadi Speaker baru...kita dpt lihat ini semua kalau kita teliti betol2 ape yg media perdana dan media2 lain paparkan..jgnlah dipandang berita2 yg pro kerajaan shj.. jd,bila Ganesan (yg bg walid masih terkebil2 tentang undang2 tubuh kerajaan perak...ntah mcm mane BN blh lantik dia...terpaksa kot) dilantik jd Speaker baru, otomatis tindakan Sivakumar menggantung kehadiran beberapa ADUN BN terlucut, dan bila next persidangan, wlaupun Nizar menang di mahkamah, dia akan tewas dgn undi tak percaya di Dewan...dan keputusan dewan kelak dah tak blh di cabar di mana2 mahkamah sekali pun.. bijakkan?? kita dgr penjelasan DS Nizar tentang kejadian hari tu...





alhamdulillah...yg adil tetap tertegak..DS Nizar di umum sebagai MB Perak yg sah di mahkamah..




tp kita jgn cpt bersorak dgn kemenangan ini...takkan lah BN senang2 nak biar perkara ni terjadi.. ofkos dyorang akan buat rayuan...dan tepat sgkaan walid, malam keputusan tu dikeluarkan, terus kluar berita Najib nak buat rayuan secepat mgkin, mgkin secepat dia meruntuhkan kerajaan asal Perak..dan seperti biasa, dah nama media pro kerajaan, jika dulu, masa BN berjaya runtuhkan kerajaan perak, berita2 TV utama kat Malaysia ni paparkn berita tentang itu, hampir setengah jam...siap jemput pelbagai jenis org bg ulasan..berhari2...berlintas langsung...tp bila mahkamah umum Nizar MB yg sah, berita2 tentang ini cukup singkat..tak sampai 5 minit pun di tambah ulasan Zambry yg sepatutnya tak layak dah bercakap sbb dia otomatis tak pegang pape jawatan dah...kemudian tiba2 byk pulak berita tentang kemalangan, culik, rogol, rompakan dsb...hihih...lawak la berita2 nih...

apepun tahniah kepada pasukan DS Nizar sbb berjaya tegakkan keadilan.. (juga kepada paknjang Hussin yg tetap bersama Nizar memperkukuhkan barisan ADUN dan EXCO perak) dan tunggulah ape tindakan BN seterusnya..adakah mereka nak memperguna lg institusi diraja,kita tggu.. dan yg curang tetap di hukum..bertitik tolak dari kemenangan Nizar, beliau gantung pegawai2 yg belot kepadanya termasuk Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato' Dr. Abdul Rahman Hashim dan Setiausaha Kewangan Negeri, Dato' Jamalludin Al Amini Ahmad berkuatkuasa serta-merta. Nizar turut menggantung tugas Penasihat Undang-undang Negeri, Dato' Ahmad Kamal Md Shahid berkuat kuasa serta merta...yg bg walid mmg patut pun...dan kepada Zambry, tindakan yg gopoh gapah mmg akan gagal...suka hati je jual blk kereta2 Camry tu..dgn alasan Pakatan Rakyat membazir...cheit!!

skrang kita tunggu lah ape tindakan Sultan Azlan Shah..Hi5 Emoticon moga2 dgn kemenangan ini, Baginda Sultan membuka mata, dan bersetuju membubar DUN sbb itu je jalan nak selamatkan maruah demokrasi di perak.. dgn membubar DUN bkn bermakna Pakatan Rakyat di bawah Nizar otomatis pegang takhta kerajaan dan BN di bawah Zambry akan kembali menjadi pembangkang.. tp keputusan itu dikembalikan kpd rakyat..dats wut it shud be isnt it?? provided dat pilihanraya tu nanti di lakukan dgn adil la..

kepada wakil2 rakyat perak, terutamanya YB BN, udah2 la berebut kerusi tu.. mcm budak kecik berebut eskrem jek.. kesian...kesian pada rakyat perak terkontang kanting..suara2 rakyat tenggelam..ade masalah tp dah tak tahu nak ngadu kat sape...YB2 sibuk berebut eskrem...hmm.. kalau di zaman dulu, sahabat2 cukup takut nak terima sesuatu jawatan tu, sbb tahu betapa besarnya tanggungjwb yg perlu di pikul..tp kini, jawatan direbut utk kuasa, wang, pangkat dan nama tanpa di sedari, setiap tggungjwb yg dipikul akan di tanya ALLAH S.W.T..

Who are you?

This is just for fun only... ^_^ sbb takde ape2 yang nak diceritakan..we should know how to enjoy sumtimes, aite?Em, mcm ni caranya :

To figure out your birth number, add all the numbers in your birth date together, like in the example, until there is only one digit.

A birth number does not prevent you from being anything you want to be, it will just color your choice differently and give you a little insight.

Example: March 20, 1950

3 + 20 + 1950 = 1973 = 1 + 9 + 7 + 3 = 20 = 2 + 0 = 2

2 is the birth number in this example.


1 The originator
2 The peacemaker
3 The life of the party
4 The conservative
5 The non conformist
6 The romantic
7 The intellectual
8 The big shot
9 The performer



1 The originator
1's are originals. Coming up with new ideas and executing them is natural. Having things their own way is another trait that gets them as being stubborn and arrogant. 1's are extremely honest and do well to learn some diplomacy skills. They like to take the initiative and are often leaders or bosses, as they like to be the best. Being self-employed is definitely helpful for them. Lessons to learn: Others' ideas might be just as good or better and to stay open minded.

2 The peacemaker
2's are the born diplomats. They are aware of others' needs and moods and often think of others before themselves. Naturally analytical and very intuitive they don't like to be alone. Friendship and companionship is very important and can lead them to be successful in life, but on the other hand they'd rather be alone than be in an uncomfortable relationship. Being naturally shy they should learn to boost their self-esteem and express themselves freely and seize the moment and not put things off.


3 The life of the party [['Atiqah]]
3's are :
  • idealists (btl.byk idea nih.hihi).
They are :
  • very creative (in some ways, tp lbh kpd sumbangan idea..ada2 je alternatifnye..)
  • social (er, tak sgt kot.kalau keje, seryes sungguh.dgn kwn2 je, bersosial sket)
  • charming (ye ke?)
  • romantic (hurmmm..kena tanya 'encik ' nih)
  • easygoing (ini betul ^_^)
  • They start many things, but don't always see them through. (huh, tak phmla)
  • They like others to be happy and go to great lengths to achieve it (ye, btl!)
  • They are very popular and idealistic. (ehem2..heh!)
  • They should learn to see the world from a more realistic point of view. (Sometimes, i was being so realistic, smpai menyusahkan org.heh! Bila bekerja, byk guna logik, tp bl hal peribadi, byk gn emosi, kan abg kan? hehe.dah namanya PEREMPUAN =p )

4 The conservative
4's are sensible and traditional. They like order and routine. They only act when they fully understand what they are expected to do. They like getting their hands dirty and working hard. They are attracted to the outdoors and feel an affinity with nature. They are prepared to wait and can be stubborn and persistent. They should learn to be more flexible and to be nice to themselves.

5 The non conformist
5's are the explorers. Their natural curiosity, risk taking, and enthusiasm often land them in hot water. They need diversity, and don't like to be stuck in a rut. The whole world is their school and they see a learning possibility in every situation. The questions never stop. They are well advised to look before they take action and make sure they have all the facts before jumping to conclusions.


6 The romantic [[Arifin]]
6's are:
  • Idealistic (eh, samela kita.hihi.tp abg mmg byk je idea, bernas2 pulak tu.)
  • Need to feel useful to be happy (takdela..mmg abg hepi je selalu, kan?)
  • A strong family connection is important to them.(AMAT btl. He's SOOO into his family.em, kiranya anak soleh la ni ^_^)
  • Their actions influence their decisions. (hurmm..)
  • They have a strong urge to take care of others and to help.(Ahha, btl3.Saya merasai itu..tq for treating me veghi well dear!slalu tlg ringankan beban org, walaupun kdg2 nyusahkan dirinya.)
  • They are very loyal (^_^)
  • Make great teachers. (Em, lbh kpd lecturer kot.adei, kalo abg start 'mengajar', hbs sume pathophysiologyla, anatomila, epidemiologi la,ape2la yg dia blaja, semua akn dikaitkan.hihi)
  • They like art or music. (More into music, i believe..)
  • They make loyal friends who take the friendship seriously. (Abg mmg byk kawan.Tp dia ckp, aft kahwin, saham dia jatuh merudum.heheh.tak glamer dah..)
  • Should learn to differentiate between what they can change and what they cannot.(utk some things, kot)
7 The intellectual
7's are the searchers. Always probing for hidden information they find it difficult to accept things at face value. Emotions don't sway their decisions. Questioning everything in life, they don't like to be questioned themselves. They're never off to a fast start, and their motto is slow and steady wins the race. They come across as philosophers and being very knowledgeable, and sometimes as loners. They are technically inclined and make great researchers uncovering information. They like secrets. They live in their own world and should learn what is acceptable and what not in the world at large.

8 The big shot
8's are the problem solvers. They are professional, blunt and to the point, have good judgment and are decisive. They have grand plans and like to live the good life. They take charge of people. They view people objectively. They let you know in no uncertain terms that they are the boss. They should learn to exude their decisions on their own needs rather than on what others want.


9 The performer
9's are natural entertainers. They are very caring and generous, giving away their last dollar to help. With their charm, they have no problem making friends and nobody is a stranger to them. They have so many different personalities that people around them have a hard time understanding them. They are like chameleons, ever changing and blending in. They have tremendous luck, but also can suffer from extremes in fortune and mood. To be successful, they need to build a loving foundation

p/s : err, excuse me..who are you? ~_^

Sunday, May 10, 2009

'Atiqah sayang kamu!

Salam. bgn je dr tdo pkl 4am td, trs tak blh tdo blk. Tak selesa sgt sbb demam + 'sy selesema cikgu!'. (Walid ckp, ni demam rindu.hihi.apelaa..ngade2 btul isteri awk ni kan, Encik Arifin.hihi)

Then, on laptop, melompat2 ke blog org, then teringat : Hey, today is the world's moms day - 10may. (Patutla byk entry psl hr ibu ~_^)Em, walaupun ramai org ckp, kt perlu celebrate ibu setiap hari, ttp bg saya, AT LEAST, hr ni adalah satu peringatan utk kita semua utk celebrate ibu, kan? sbb perkara yg berlaku secara 'setiap hari', selalunya dianggap common, smpai kdg2 kt terlupa..tp bila ada st hari yg diletakkan tag 'Hari Ibu', terfikir juga la mcm2 cara utk menggembirakan ibu pd hari ini..So, what's ur plan then?

Em, ada sstgh org berhujah bhw hr ini tak blh disambut, sbb bidaah.hm, tidaklah dpt diri ini utk komen dgn lbh lanjut dgn setitik ilmu je yg ada ni..tp, yg penting, sy terasa kehangatan 'Hari Ibu', sm seperti hr2 special yg lain(kecuali yg mmg sah2 tak blh smbt. e.g : Valentine's day), sbb ini slh satu dr cr berkasih sayang, spt yg Islam anjurkan..Hi5 Emoticon

Em, taknak cakap byk, cuba bc ini. Best!

Kepada semua insan yg bergelar ibu, Selamat Hari Ibu !

  • To my one n only mom , Puan Khotijah Yasin..
[['Atiqah, mak long, Emak - raya '08]]

'The best thing to have from u is ur TRUST on me..and with that, i'm capable of doing lots of great things in life, including this early marriage..It's a bless, right? like i told u earlier..=) Thank You...again..n again! ^_^ '

  • Untuk emak putrajaya, Puan Normah Hj Din,
[['Atiqah , Emak - Majlis 'Akad 071208]]

'Thank you for being such a veghi sporting mom-in-law. With you, i feel more like being with a good fren who i can freely express anything..just anything..Thank you for supporting us all this while..'

Truly, i'm SO grateful for having these two wonder girls (err, wonderful moms). Thank you Allah..Yap, definitely, 'Atiqah sayang kamu! Hi5 Emoticon

1..2..3...

(Siri bercakap dengan baby)

Well, 123 days to go before meeting the baby..
Alhamdulillah, setakat ni, ibu AMAT enjoy membaca Al-Quran dengan baby..setiap hari mengulang cerita2 yang sama..Em, baby tak bosan,kan? In fact, baby respon bila dengar ibu baca quran.hee, seronok sangat! \(^_^)/

Sebelum ni, ibu risau sikit bila baby tak aktif sangat.Selalunya, bila ibu aktif, baby pun akan aktif, tapi time cuti ni, ibu terlebih aktif, baby banyak senyap pula..ihih, baby rehat ye ? ~_^

Tapi, ape2 pun, bagusla bila baby respon time Quranic recitation..Jadi, tak perlulah ibu sembang banyak2 dengan baby pasal bedtime stories, mcm time ibu kecik2 dulu..tunggu baby besar sikit, ibu cerita, k? Baru best nak buat gaya sekali.heh! lagipun, Quran ni kan buku terbest di alam semesta, a book of Signs, yang memberi impak kepada orang yang berfikir (mcm ALLAH bgtau byk kali dalam ensiklopedia teragung ni). Moga kita tergolong dalam golongan org yang berfikir dan menerima, bukan sekadar berfikir, tetapi menafikan...ameen

Dear baby, moga membesar, mekar, menjadi insan soleh ye..ameen..tolong ibu dan walid.. =) Tak sabar ibu tunggu walid datang Kedah, nak gi tengok baby..rindula, sebulan lebih dah tak jumpa kamu..Selalunya, dapat lihat baby setiap kali check up, tp 18May hr tu, ibu g follow up kt klinik kerajaan, depa cakap, ultrasound hanya dibuat atas request dr doc je..huu~ Moga kamu membesar dengan sihat ye =) Syg baby sgt8!

Love,
Ibu

P/S : Err, nape baby respon secara aktif juga bila dengar muzik rancak2 kat Tv ye? ~_^ haish, nak tgk tv pun risau..hee.. adakah muzik/ hiburan itu fitrah?

..The good old days..

Sepintas lalu :

a) Maktab Mahmud Alor Star
(MMAS)
Khairun Najmi (Namie) dan Nurul Farhana(Deqna), kawan dari maahad yang masih rapat sampai sekarang.

Namie, bakal cikgu Biologi, graduan UPSI - kawan sekepala yang akan diajak untuk dating time balik Alor Star, dari dulu, sampai sekarang..'Kita tak pernah bersengketa, kan?' wink!

Farhana, dipanggil kak ros (sebab saya dan hubby digelar upin&ipin olehnya) - teman dating di Kuantan. mesti keluar dengan dia kalau nak gi mana2..huu~ rindula zaman bujang dulu, kak ros =) nanti walid bz, kita dating ngan baby sekali ye ^_^

Reunion bersama kawan2 sepengajian - 2007

b) Matriculation Centre, Petaling Jaya :

kawan seDQ yang rapat di matric, sebab tinggal sebilik - Murshida, 'Atiqah dan Najwa. waktu ni, Kak Lin dah fly ke Jordan untuk meneruskan pengajian. Di Mid Valley, seconds before breakfasting together..wah~rindula nak jenjalan macam dulu..

Perjumpaan last bersama roommates, menyambut hari lahir di Pizza Domino - Murshida, Hayati, Syaza & 'Atiqah

Ha, ni orang depan bilik..rapat sangat..selalu datang bilik untuk bersembang2..termasuk dalam geng roommates juga..hee - Syaz

Bersama sahabat2 DQ, membuat anjakan paradigma dengan menyertai pertandingan aerobik (ya, anda membacanya dengan betul..A.E.R.O.B.I.K !)peringkat kolej (sisters sahaja). Kami je kumpulan yang menggunakan lagu nasyid semasa persembahan. The best thing was when i won the best choreographer title (taktau pun ada hadiah untuk tu), dan bila pengetua kolej bagi hadiah, i remembered what she said, clearly, 'good job! i'm proud of u.this is what we want, the islamic way..' wee!^_^

Raudhah Festival (Rafest), event terbesar di matric. Hmm, dulu, saya demok, dia kurus, sekarang...err..lu pikirlah sendiri ye =p (suka tengok dia makin sihat dan chomel.hee.bahagia kot =p)

Terjumpa gambar ni dalam friendster dia. Tak pernah ingat pun ni siapa, sampaila kami dipertemukan semula melalui blog..link dari kawan..hee, sekarang saya ingat kamu dengan jelas. Kita bergambar di depan logo Rafest yang susah nak dibuat tu =p Alhamdulillah, married already..Barakallahu lakuma!

Bersama geng baktisiswa Sabah (Baksis). Biar pun , selalu terlepas perjumpaan semula (forma l atau informal), at least, kita masih lagi contact each other, kan? (esp yang ade kat Kuantan ni)Ramai pun yang ade blog masing2..same2la kita saling menziarahi ye =) Moga terus melangkah dengan lebih jauh dan lebih baik untuk kejayaan.ameen

c) Kuantan


Bersama Hani di Community Out Reach Programme : The pharmacists attack! . Hm, kalau tak keluar dengan kak ros, keluar dengan dia ni la...takde orang lain dah..Hihi. Rindula nak berdating2 lagi mcm dulu~ Betol!

Bersama roommates ketika lawatan ke sterile unit of HTAA - ' Atiqah, Hani, Fina dan Fairuz (Apai). Hish, apela gambar ni, tak ready betul..tapi ni je yang sesuai diupload..wah, rindula dengan kamu, time sama2 kat hostel dulu..ingat tau, akk msh hutang satu janji untuk kita makan besar sama2..nanti ye..tuntut tau!

Bersama batch pharmacy (usually referred as iiumrx6th) semasa batch's birthday celebration untuk sisters. Teringatla zaman dok satu asrama dengan semua dulu..Bebas je nak gi bilik sesape, makan2 ramai2, sembang macam2 hal..

Menjadi sebahagian dari AJK National Gathering of Pharmacy Students (NoGAPS) yang mengumpulkan semua pelajar fakulti farmasi di Malaysia. Antara event terbesar semasa berada dalam IIUM Pharmacy Students Society (IPhA).

Di Teluk Cempedak untuk tengok sunrise, bersama kawan2 satu biro untuk taaruf day 08 - Biro registration. Dibawa ke sana atas cadangan encik walid sebagai ketua biro selepas siap semua kerja untuk persediaan menyambut adik2 junior.. (Dulu, saya tertanya2 kenapa pergi pantai, sekarang dah tau..sbb dia suka pantaila rupa2nya)

Playing around with cute lil kids sewaktu first time menyertai medical check up di Masjid Cenderawasih, Kuantan. Medcheck ni selalu dibuat atas permintaan, diuruskan oleh salah satu biro dalam IIUM's Volunteer Team.

Last event yang disertai - IIUM Kuantan Festival (IQUEST 08) , sebelum resign dan menyepi dari dunia glamer.hihi. - Ilman, Fakhru, Encik polis, Zaki, Jepah, Nadhirah, Jaja, Farhana, 'Atiqah , Wani dan Umme..Eh, Nabil mana?

P/S : Melihat gambar2 tersebut, menyebabkan saya teringin sangat untuk aktif kembali dalam hal2 persatuan..best woo! hish, tapi, bila la nak buat comeback ni ye =P Selepas kahwin, tak berapa ramai dah yang approach untuk program,tak glamer dah =p Ape2pun, sy bersyukur krn diberi peluang oleh ALLAH untuk merasai semua yang telah berlalu itu..Sungguh, experience is the best teacher! =) Yang pasti, kematangan lahir dari pengalaman, insyaALLAH.Untuk semua yang berlaku, kita sandarkan pada kenangan ye.chewah2! thank you , ALLAH..

..It's not easy to be ME..

" Kak Long dan Kak Ngah tidur dengan Ummi ye...elektrik tak ada malam ni ."

Oleh kerana masih mengantuk, mereka menurut sahaja tanpa banyak bicara. Aku mengambil majalah yang tadi ingin dibaca, kujadikan kipas untuk menyejukkan sedikit pusaran udara sekitar bilik kecilku.

" Kak Long dan Kak Ngah tidur ye, Ummi tolong kipas. Nanti sejuk sikit.." Aku berkata. Sempat telinga mendengar dengungan si nyamuk. Sambil mengipas, aku membuka mata luas, kalau-kalau ada nyamuk yang datang hinggap di tubuh anak-anakku..kasihan mereka. Terpaksa melelapkan mata dalam keadan tidak selesa begitu.

Itu di dunia...Entah mengapa sambil mengipas dan menampar nyamuk yang hinggap seekor dua, fikiran melayang mengenang keadaan di akhirat sana.

Di sini, aku masih boleh menjadi 'penyelamat' anak-anak dari situasi yang tidak menyenangkan. Mereka juga tetap mencari Ummi mereka ini untuk mengadu nasib diri. Bagaiman di sana nanti ? Mampukah lagi aku menjadi penyelamat mereka dari terjunam ke lembah neraka...Na'uzubillah. Dan, adakah anak-anakku mencari Ummi ini sekadar untuk menagih janji..

" Dulu di dunia, Ummi kata Ummi sayang kami. Sekarang ini kami minta bukti ".. mungkin itu jerit mereka. Di depan titian Sirat menanti..di bawahnya jurang neraka berapi.

" Kami tak bersalah, Ummi kami yang menjadikan kami tidak solehah..Salah kami tidak ditegur, silap kami tidak diperbetul. Lantas, kami terus dengan diri sendiri..Pakaian kami tidak ikut syariat. Ummi kata, tak mengapa kerana kami masih belum dewasa. Solat kami culas, Ummi kata tak mengapa. Dah baligh kelak, baru Ummi galak. Gelak tawa kami berdekah-dekah. Ummi buat tak endah. Ummi kata, tak mengapa. Dah besar nanti, baru Ummi menyapa..jangan begitu bila ketawa."

" Namun belum sempat Ummi menegah, Ummi lebih dulu meninggalkan alam ini. Kami dah biasa begini, terus dewasa tanpa panduan ilahi. Mari Ummi, terjun bersama kami..selayaknya kita di sini " kata mereka lagi, lantas pantas mencapai tanganku ke tepian api..

Astaghfirullah..Aku terjaga dari lena. Tertidur rupanya. Ku toleh ke sisi, anak-anak masih dibuai mimpi. Bilik yang tadi suram, telah kembali terang. Terngiang-ngiang lagi 'jeritan' anak-anak dalam mimpiku tadi. Perlahan-lahan aku bangun. Sementelah, belum masuk Subuh, aku ingin munajat pada Ilahi, mohon kekuatan dan petunjuk. Jangan 'peristiwa' dalam mimpi menjadi realiti..

**********************************************************************************************

Membaca artikel pendek di atas menyebabkan saya terfikir, betapa susah sebenarnya menjadi ibu bapa. Memastikan anak2 terdidik dengan sempurna, especially secara spiritual, untuk menjadi seorang yang terdidik dari segi agama Islam, bukanlah benda mudah yang boleh dipandang enteng, kerana hukuman kekalnya kelak bakal dihadapi di Negeri Abadi sana..

Hmm, semenjak cuti sem bermula, saya telah merasai pengalaman menjadi 'ibu' kepada adik2 yang masih kecil..hadoi~ memang memenatkan. Jadual hidup bermula seawal selepas subuh, dengan nak prepare breakfast utk abah + tukang cat rumah ( mak + adik2 brekfast kt sekolah), then, basuh baju (at least 2x, bakul besar, satu bakul 2x spin, means akan ulang sidai baju 6x sehari), sapu sampah dr porch depan sampaila ke dapur, buang sampah, basuh pinggan yang semestinya penuh sinki everday (pelik juga, setiap masa, ada je pinggan ke mangkuk dalam sink),masak nasi, hal rutin.. pukul 12 baru siap untuk hal2 mcm tu..hmm, then gi beli lauk (sbb abah tak sempat gi pasar. dok sibuk dengan hal walimah sekarang, jarang masak)..rehat..petang, gi ambil adik2 yang waktu habis sekolahnya tak sama.Ada yang balik pkl 4.30pm, 5pm dan 5.30pm..wuish, penat2. dok ulang- alik atas jalan.. then, sebelum maghrib angkat kain, selepas maghrib lipat kain..baru relax, tu pun kalau sinki tak penuh lagi sekali (usually penuh)..hihi.inilah kehidupan baru sebagai bibik untuk mereka..


Kadang2, terfikir juga nak boikot tanak basuh kain ke, masak nasi ke satu hari, sebab penat dan letih sangat kena selesaikan semua hal (berat yang makin bertambah ni, kerja sikit pun, penat banyak.heh!)...dah dua kali demam pun semenjak balik..hee, bukan lembik, tp sebab berhabuk2an di sini, tambah nak walimah ni, tolong touch up rumah sikit2, dok angkat batu bata la, simen pembacuh dalam beg kertas tu (berat sungguh!), adjust mesin basuh beberapa kali untuk make sure drained water masuk dalam saluran yang betul.. ha cepatla kesan tak baik kpd kesihatan yang tak berapa sihat. ni.selalu mengadu kat hubby akan kepenatan nih, sebab kalau dia ada, dia suka tolong, banyak yang dia tolong ^_~ benda tu tak bagi angkat, ni tak boleh, kira dimanjakan la..huhu~ balik rumah, kena buat sendiri, dah tu, tolong cover untuk adik2 yang ramai ni pulak..macam nak nangis je sebab geram, nak basuh pinggan dan lipat baju sendiri pun tanak..semua kak long buat, sampai abah pun cakap, 'sian kat ikah, banyak kerja'..huu, bukan nak ungkit sangat pun, tapi bila dh hari2 mcm tu, penat sangat T_T...hmm, tapi btulla yang hubby cakap, sebab depa kecik lg (form 5 kecik ka?), jd banyak benda yang perlu ditolong..adatla kemas rumah dari sekecil2 hal, even tiap2 hari..

Em, tula..bila fikir nak merajuk je, terbayang2 muka mak..l
agi kesian..mak hadapi benda ni dari kami semua kecil, sampai sekarang..saya? at least, ada peluang ngelat bila kt Kuantan dengan hubby, tapi mak memang hadapi benda ni tiap2 hari..hmm, n owonderla mak dok ngomel selalu akan ke'tak reti' an adik2 untuk tolong mudahkan kerja rumah, sebab mak LAGI penat. (mak selalu cakap, kalau ada bibik pun, bibik mesti lari.hee~ )Dengan sekolahnya yang selalu balik lewat, ajar tuisyen lagi, hal2 rumah lagi(nasib baik saya tengah cuti, ringan sikit beban mak, kan?hihi)..selalu je keluar masuk rumah, tak sempat rehat, even untuk a short nap! sekarang ni kalau tengok muka mak, rasa macam nak nangis sangat2..i just realize this..my mom is truly a SUPERmommy! Being the only breadwinner in the family after abah's retirement is not an easy thing..even dok berleter pun, mak tetap dengan kerja2 sekolah dan kerja2 rumahnya..dengan umur yang makin bertambah, tapi sumbangan still masih bertambah. sayula... (i really wish my adik2 akan matured dan mengerti dengan cepat. sudah2la pentingkan study semata2. Hopefully u know how to appreciate our one and only mom.REALLY2!)Hebat kan? Sekarang saya belajar bahawa menjadi ibu bapa bukanlah perkara mudah..banyak benda yang perlu diuruskan..Yang saya dok tolong mak hari2 tu, baru kerja2 teknikal..haa, tu la, even kadang2 rasa terbeban dengan tanggungjawab yang semakin bertambah dengan pertambahan anak2, semuanya dilakukan atas nama 'CINTA tanpa syarat'.. Moga anak2 mengerti akan pengorbanan mereka...em, mungkin sekarang belum rasa, tapi saya berani gerenti, rasa itu akan berubah bila kamu berkahwin..tak caya? tanya saya ^_^ Saya sedar, saya menjadi 'kipas-susah-mati' mak bila adik2 merungut ketika diminta tolong melakukan hal2 simple dalam rumah..buat anak2, cuba2la jangan menjawab sangat ye.. it hurts, u know, seriesly.

Dear ALLAH, kami berdoa agar dikurniakan kekuatan untuk mendidik 'amanah2' kurnianMU ke atas kami dengan baik, kerana sesungguhnya, kami sedar ibu bapa lah penentu syurga atau neraka anak..Moga semua sifat baik kami diikuti, dan sifat2 mazmumah kami tidak dilazimi. Ameen ya Rabb! Untuk itu, tolonglah kami dalam mendalami sedikit ilmuMu, kuatkanlah sesama kami ketika kami hampir tersungkur, dekatkanlah kami dengan taman2 syurgaMu ,golongkanlah kami di kalangan golongan yang Engkau Redhai, dan temukan kami semula sebagai keluarga bahagia di syurgaMu. Sungguh, diri ini berharap SANGAT agar layak bertemu denganMU kelak..

Dari Saidina 'Ali bin Abi Tali r.a berkata, bahawa Nabi Muhammad SAW telah bersabda: 'Ajarilah anak2mu dengan tiga perkara :
1. Mencintai rasulnya
2. Mencintai kerabat2 Baginda
3. Menghafaz Al- quran
kerana sesungguhnya, golongan inilah yang akan diberi naungan bersama para Nabi dan golongan suci di bawah 'arasy, di hari ketika mana tiada naungan selainnya '


p/s : Untuk renungan wanita bergelar ibu dan bakal ibu,
Kita sekian lama berbangga kerana syurga di bawah telapak kaki kita, namun sepatutnya kita lebih dulu insaf, kerana syurga atau neraka seorang anak, kitalah pencorak pertamanya.

Dear ibu...

Dear ibu, sila ingat hak baby selalu ye =) Good Luck. Even masa semakin pendek, tetapi masih ada waktu, kan?

Antara doa-doa yang digalakkan diamalkan semasa mengandung ialah

* Saidul (penghulu) Istighfar
* Doa memohon rahmat (Al-Quran Surah Ali 'Imran, 3 : 8-9)
* Doa memohon zuriat yang baik (Al-Quran Surah Ali 'Imran, 3 : 38 )
* Doa agar anak mengerjakan solat (Al-Quran Surah Ibrahim, 14 : 40-41)

* Surah Al-Fatihah (Untuk terang hati dan kuat ingatan)
* Surah Maryam (Untuk memudahkan ibu bersalin)
* Surah Yusuf (Untuk memperoleh anak yang cantik rupa dan cantik akhlak)
* Surah Luqman (Untuk memperoleh anak yang cerdik akal dan cerdik jiwa)
* Surah Yaasin (Untuk ketenangan hati dan anak tidak terpengaruh dengan godaan syaitan yang mengajak kepada maksiat)
* Surat Toha (Semoga bayi lembut hati)
* Surah Al-Nahl (Untuk melahir anak yang berdisplin)
* Surah Hujurat (Untuk memperbanyakkan susu ibu dan anak bersifat berhati-hati)
* Surah Al-Taubah (Untuk membersih jiwa dan terpelihara daripada maksiat)

Selain daripada surah dan doa, terdapat beberapa perkara yang elok diamalkan agar anak yang dilahirkan sejahtera dan berakhlak mulia. Antaranya:

1. Banyak mengingati Allah SWT dengan memohon ampun dan taubat supaya Allah SWT akan mengampunkan segala dosa yang telah dilakukan selama ini dan seterusnya akan membersihkan hati dari perasaan yang tidak baik. Dengan ini juga diharap anak yang bakal lahir nanti bersih hatinya dan ibu dapat bersalin dengan tenang dan selamat

2. Banyak melakukan ibadat, membuat kebajikan dan meninggalkan segala larangan agama. Perempuan hamil dituntut memperbanyakkan amal ibadat seperti sembahyang sunat, puasa sunat terutama Isnin dan Khamis serta sentiasa menjaga syariat. Bukan sahaja isteri, suami juga dituntut sama.

3. Sentiasa berakhlak baik. Ibu-ibu yang sedang mengandung harus lebih banyak bersabar, bersikap baik dengan jiran, menghormati ahli keluarga dan teman-teman. Tingkah laku yang baik akan mempengaruhi sikap anak yang bakal lahir.

4. Sentiasa tenang dan gembira. Keadaan emosi yang tenang dan bahagia merupakan rangsangan kepada pembinaan otak seterusnya kelahiran bayi yang sihat, terangsang, pintar dan cerdas.

Amin

P/S : just a simple reminder for me..jgn asyik terlupa lagi ye =p ketaq tgk 'day to go' yg makin berkurang, tanpa improvement dr segi rohani and spiritual..

Congratulations!


Erm, tengok tajuk pun, mesti dah boleh teka nak cakap pasal ape, kan?


Secara officialnya, semua medic students batch ke-11 telah lulus Professional Exam depa..Alhamdulillah, dengan 4 orang mendapat title 'distinction' - Shakirah, Aisyah, 'Aliah dan Nik Nadira..wah, hebatla! Tahniah untuk anda ya...sesungguhnya, result anda berkadar langsung dengan usaha..(plus, u all memang genius pun.hihi.tq ALLAH). Congratulations untuk kamu semua ya (excited pula diriku ini.heh!)

Untuk walid :
Wah2, hebatla! hihi. Dengan singkatnya tempoh usaha abang ( about 18 hari je before exam, baru abang start study, sebab berderet2 to-do-list kita berdua), tapi ALLAH masih kurniakan najah untuk abang..hmm, adela benda yang abang buat ni, sampai ALLAH 'simpankan' saham abang untuk pro ni..

At first, risau sangat dengan performance, tp..hmm...hish, memang boys nih kena study last minute kot eh? =p relax je, kita yang risau lebih..Apa2pun, tahniah dear hubby =) erm, bolehlah abang balik putrajaya dengan senang hati sekarang ni, kan? hihi. Jangan lupa datang Kedah awal sikit tau nanti. Ajak mak, abah, balong, lan, tika n dila ye =) Tak sabaq2!

p/s : Ayang nak makan kat Alamanda nnt untuk celebrate boleh? (keje makan je sekarang ni.heh!)..Err,wanna be my date? my treat, ok? coz abang dah banyak kali dah belanja ayang makan..hihi..Ha, jangan kata tak nak!

alhamdulillah

assalamualaikum...

kpd semua pembaca yg dirindui...huhuh...lama benar rasanya walid tak menulis dalam dairi baby awisy tecit nih... baru ada kekuatan selepas berhempas pulas penuh gementar menghadapi 1st professional exam walid... amat perlukan kekuatan dalaman...yg sgt tinggi... dan alhamdulillah...baru sebentar td result keluar...dan kami satu batch seramai 114 org lulus dgn 4 org dari kami mendapat distinction...satu pencapaian yg baik..

menyingkap kembali bagaimana detik2 nak menghadapi exam besar satu pgalaman yg amat berharga...tentang pentingnya setiakawan..teknik belajar yg betul...motivasi...dan yg paling penting izin dari ALLAH... walid agak terkesan sket bila mana terpaksa tggalkan ibu dan baby darwisy nun jauh di utara agak lama, tatkala sokongan both of them amat walid perlukan.. walaupun lebih kurang 3 minggu lebih je terpaksa berpisah sat...tp amat terasa..walid pun terpaksa change sket jadual hidup ni dgn kembali menempek bersama kawan2 di hostel...mestila...takkan nak duk rumah sorang2...dgn ibu takda..huhuhu...sadissss...

revision week utk pro exam ni hanya 2 minggu...dan dalam masa itu lah kami perlu revise balik the whole subjek yg kami belajar selama 2 tahun ni..satu pengalaman yg amat menggerunkan bg org2 yg macam walid ni yg jenis study last minit...hohoho...

pro exam cuma 3 hari.. hari pertama adalah utk paper essay dan short notes... utk essay. soalan yg di tnya adalah:

1. Arterial supply of the heart
2. Semua tentang Hepatitis B
3. homeostatic response and brief about thrombosis.

dan setiap satunya membawa 25 markah..

dan short note pulak, yg di tanya adalah:

1. hypercortisolism
2. regulation of plasma Calcium concentration.
3. Plasmodium malaria
4. gross anatomy of appendix.
5. source of classical islamic sciences..

dan semua nya membawa 10 markah..

kemudian hari kedua pulak adalah utk OSPE dan PBQ..OSPE ni mcm praktikal la...dan PBQ pulak, keluar pasal hypertension dan cardiomegaly..dan hari ketiga MCQ...

hmm..habis2 MCQ je pagi tu, ptg hari yg sama dah keluar dah list nama student utk VIVA.. kind of interview la utk tentukan siapa yg layak dapat distinction.. dan esoknya iaitu hari ni, dah keluar result penuh.. cepat, dan mendebarkan.. dan alhamdulillah.. dgn lulusnya kami semua, boleh lah kami teruskan perjuangan di clinical years lagi 3 tahun.. 3 tahun yg mencabar bg walid...yg bakal menimang cahaya mata tak lama lg... hmm...

kepada lecturer2 pre-clinical kami, kami nak ucapkan jutaan terima kasih sbb berhempas pulas mnyediakan kami utk menghadapi dunia sebenar seorang doctor... jasa mu amat kami hargai.. dan tak terlambat rasanya nak ucapkan Selamat Hari Guru kpada mereka semua...

dan kepada mak...mak tggulah abgngah kat rumah ye.. rindu mak sgt2.. insyaallah malam ni abgngah balik rumah..tumpang kawan... TQ sebab doakan selama nak exam tu..juga kepada mak mertua walid... TQ sebab baca yasin hari2 utk abglong...doakan abg long berjaya dalam exam ni...

dan kepada kawan2..teruskan perjuangan ye.. kerjaya yg kita pilih ni tak lah menjanjikan pendapatan yg lumayan sgt, atau pekerjaan yg 'goyang kaki'... kehidupan kita nnti akan di serikan dgn riak wajah pesakit2 yg bermacam ragam...bermacam penyakit..yg perlu kita bantu...dgn penuh ikhlas.. kerana Allah.. insyaallah..Allah sayang doctor2 ni...

dan khas buat ibu.. nantikan kedatangan abg ke kedah ye.. terima kasih sbb memahami situasi abg..abg hargai setiap kata2 ayg...setiap nasihat ayg...setiap titisan air mata kerinduan ayg pada abg... abg sayang kamu dan baby sangat2..tak sabar sgt2 nak jumpa kamu...

dan kepada semua pembaca Dairi Darwisy...tq atas doa2 anda semua.. doakan kesejahteraan keluarga kecil kami...moga kami tabah dalam menempuh cabaran sebagai anak, pelajar, ibu bapa dan suami isteri...ameen..

ps: gambar2 insyaallah walid akan upload kemudian...

'Lucky' award =)


Salam..dpt 1st award utk blog ni, dari Che' Am. hee, taktau pun ape guna dia, tp berterima kasih atas award ni ye...dan rasa BERTUAH pun.hehe.Nanti jgn jemu, bgla lg ye

Err, perlukah bg kat 10 org lg? (kedekut nih.hish!)

Em, sbg memenuhi request, 10 org bertuah utk award ini adalah :
  • Murshida - ur lucky to have a very happy family, wt a cute lil baby wt u and a supportive hubby around.
  • Marhamah - ur lucky to experience a wonderful married life that teaches u many things about life. erm, being far away from ur hubby is not an easy thing..yes, it's totally true , but u manage to face it WELL.cayalah!
  • Husna - Ur lucky to have a second chance for having another gift from ALLAH . Alhamdulillah,redha terhadap ujian membuahkan nikmat tak terkira, kan?
  • Kak Aini - Ur lucky to have a blessful life..alhamdulillah, dh nk msk 2 dh baby akak =) Seronok kan diberi peluang menjadi ibu dalam usia muda?
  • Kak ngah - Ur lucky to have a successful life as a medic student..tak pnh repeat paper pun.Hm, that's a thing to be proud of..dgn hdp yg bwarna-warni.Alhamdulillah
  • Imran - Ur lucky to have 'iffah and nurul..dan dlm ms yg sama meneruskan perjuangan utk menjadi Islamic doc yg berjaya..
  • As - Ur lucky to have an amazing life with great supporters around u..Semestinya, kesakitan mengajar banyak perkara positif kan? Ape2pun, semangat mesti kuat..okay! (wink!)
  • Angah Afzan - Ur lucky to experience a busy dental-student life + a good da'ie life. Sangat berguna..Surely, ALLAH keeps us going!
  • Mawaddah - Ur lucky to get a chance in applying the knowledge yg nurse2 belajar, sejajar dengan experience as a preggie.. =) (Jelesla, tkah byk belajar psl drugs..so depends on pengalaman org, spt mawaddah n internet ~_^)
  • Kak Jiey - Ur lucky to be the chosen one..menerima 'peringatan2' kecil dari ALLAH melalui Ian (bak kata suami akak)..membuatkan kita terfikir kadang2, akan anugerah yg selalu di'cuai'kan.Em, Ian mmg special, saya terasa nikmat ALLAH terhadap ciptaanNya, melalui perkembangan positif Ian, day by day..Alhamdulillah..

P/S : ...n i'm LUCKY enough to have a chance to know u all.Dengan latar belakang yang berbeza, kita belajar tentang erti kehidupan, kan?..Inilah sebabnya ALLAH jadikan kita dengan pelbagai cerita, utk bertaaruf..dan sesungguhnya org yg paling mulia di sisi ALLAH adalah yang bertaqwa..

Dear ALLAH, untuk segala ujian, peringatan dan nikmat yang tak terhitung banyaknya..TERIMA KASIH..Sesungguhnya, kehidupan ini merupakan sebuah sekolah yang takkan ada hujung sesi pembelajarannya..Moga saja setiap test kecil atau besar yang diberi, dapat hamba2Mu ini tempuhi dengan jayanya..untuk akhirat yg pasti..ameen

...Beginikah..?

Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata.
“..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah….”
Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas…leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap…susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi…check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu…memang dah kering pun flusk ni, jerang la air…

Sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong….salin la gula…check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi…ishh…ni lauk bila ni, semalam…dah beku dah…basuh la kejap….pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh…penat dah ni, besok je la basuh…sidai kain lap je lah…tik…bunyi air dah masak…salin air dalam flusk…ok settle…

Baru teringat tak solat lagi…on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi…nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska…check…baju 2 pasang, towel…towel kecik utk selesema…calamine lotion untuk sapu ruam…pampers 4 keping….alamak..terlupa pulak masukkan botol…basuh botol jap…ok settle…

Ternampak pulak beg g keje…emm..besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je…salin jap barang2 g beg coklat…cek sume 6 poket beg, takut la tertinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti…hish, sempit la beg ni…hangin je…nak kena beli ni beg baru…rasenya 25 hb ni Sogo sale nih…mana flyers tadi ek…ha ni die..ok, tulis jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle…

Tetiba dengar suara papa…
"..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido..”

"..yelah nak tido la ni..nak solat jap…”

Masuk toilet..buat apa2 yang patut…cuci muka dulu..gosok gigi…solat…pakai toner…pakai treatment cream…nak lawa and maintain punya pasal lah ni…nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak…huhuhuhu…

Bukak almari…emmm…pakai baju hijau ni lah besok…gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni…kat bilik belakang…la, nape komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh …g dapur, basuh, sambung gosok baju…gantung elok2…kemaskan baju gantung2…masukkan seluar papa yang dah kotor dalam bakul baju2 kotor…ok settle..

Dgr suara papa lagi…
"..i dah ngantuk ni..”

Dalam pada nak masuk ke bilik…owh…pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak siram…ok, siram jap…check jap pintu ni…sah tak kunci lagi…grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku…bukak lampu luar..

Ni mainan ni sepah2…masukkan la dalam bakul mainan budak ni…banyaknya…sampai bawah meja makan pun ade…adoi….ok dah …

Ok dah boleh baring…adoi sakitnya pinggang…cium si comel ni kejap…selimutkan die…la..napa basah ni…emm, tukar la pampers ni…tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la…nanti g Sogo ni beli la skali…ok sayang tido k…kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k…gud nite..sweet dreams…

Aaahh…sedapnya dapat baring…mana pulak lotion kurus aku nih…ha, ni dia…sambil sapu lotion kurus..setkan alarm…setkan program kerja besok…pg kul 9.30 ade meeting.. ahh…boring…panas pulak lotion nih..dah la…emm..sedapnya lelapkan mata…Ya Allah…terima kasih untuk rezekiMU hari ini,…mohon keberkatan dari Mu Tuhan…papa pun bangun tutup tv…
"i dah ngantuk sangat ni…nak tido lah…citer pun tak best malam ni, bola pun takde…”
…selang seminit …dengar suara papa berkeruh…hmm, dah agak dah….


p/s : ...sebab tu la isteri senang msk syurga,kan? ^_^

tag dari kak ngah

*senaraikan 5 hadiah yg anda impikan
Erm, byk yg dok termimpi2 nih, tp setakat ni :
1. Hadiah percutian ke tpt2 besh, yg sepenuhnya disponsor..khas utk kami berdua sebelum bb lahir..hehe..melampaukah? sape willing nk sponsor nih.. =p
2. Kehadiran kwn2 time mjlis kahwin nnt. Even tak bsr pn mjlis, takde canggih manggih nye, tp nk jumpa kamu sume je pun..btw, jgn lupa bwk hadiah best2 tau..
3. INI, untuk baby..
4. Nak hadiah dr walid..em, just wanna hear a gud news regarding ur pro exam yg akn start dr 18-20may09 ni.doakan beliau tau, semua org yg baca nih(kwn2 st batch beliau juga..gud luck!)..haa, nnt msti malaikat doakan kamu juga =)
Buat walid : 'go walid, go walid, gooooooo walid!! u can do it!' hihi.em, abg msh igt cane tarian dia kan? wink!
5. Nak hadiah dr walid lg..em, satu je..cpt pulang abang..


*alasan terhadap pilihan tersebut
1.sebab teringin nk jalan2 ngn walid before dia akn start his bz life next year..sesungguhnya, amatlah disedari bhw thn dpn, our life akn berubah dgn agk drastik dr segi cara hidup. jd lbh complicated, tak santai mcm skrg dh.hihi.jd, sebelum adaptasi dibuat, nak spend ms betul2..
2. ...sbb sy materialistic.haha! eh, ehem2..takdela..sbb nak jamu hangpa makan2la..dpt pahala kt mak abah.hee =)
3.Erm, sudikah kamu menolong kami cukupkan keperluan nih..hihi.yang berat sama dipikul, yg ringan sama dijinjing, kan? =p
4. Usaha ini..kerana ALLAH, untuk Islam..kan walid kan? Blaja krn mmg ALLAH perintahkan, dan berusaha utk ms depan Islam yg lbh hebat..em, utk family kita juga..lg stu, walid kn tlg ibu cover blk result ibu yg jatuh merudum sem lps tu tau, so kenala usaha shbs daya ye =)..
5. U know y..hehe.


*5 impresi terhadap org yg diminati..
erk, org yg diminati? hee, takdela minat sape2..sbb dh biasa bkerja dgn ramai org, jd, sy neutral.in fact, ramai yg tak brani pn nk melawak sbb nmpak mcm garang..hee, MACAM je..once dh knl..haa..tnya dia nih.antara yg blh rapat sbb program..

Erm, tp satu je, i'm easily attracted to org yg BIJAK, academically or cr dia handle sesuatu hal. Org yg menyumbang scr aktif, bkn skdr ckp byk or berpeluk tubuh je tiap kali ada pape..byk memberi mlbhi menerima.. tapi kn, bkn minat dia, cuma admire cr dia tu la..hihi. Jadi senang je kalau nak refer pape.

Impression : 'wah, bgsla dia ni.bolehla kalau nak refer pape nnt..meyakinkan!'



*5 perkara hebat pernah dilakukan
1. Top in the list : I consider this early marriage as the greatest thing ever.wuish, igt sng ke nk kahwin gitu je..sbb dlm family bsr kedua2 phk, takde role model utk hal ni. jd, TERAMATla asing bg family kami..tp, tu la..kuasa ALLAH, lmbutkan hati semua.. =) em, kn buktikan thp survival yg bgs dr kami berdua as a married couple, doakan ye =) hmm,perlu ready woo..nsb baik dpt suami yg faham dan tak byk kerenah..alhamdulillah, tq ALLAH..no regret! bahagia lg adela..
2. Time ada skuter kt uia dulu, zaman bujang dulu, selalu kluar dgn rummate..mcm2 tpt km smpai.ade st waktu yg plg tak blh lupa adlah time kami (saya dan hani) berhujan lebat sgt2, dr ecm, aft isyak.tak igt beli ape ye..tmbh pula topi keledar tak cukup sifat, dok tahan muka kn ayaq hujan tu, adoila..sakit! sbb hujan lbt.em, menyedari habit sy yg bwk skuter laju, teringat lg hani ckp, 'akak, kite nk akk tau yg kte tak kesah tau kalau akk bwk slow2..' hehe.sbb jalan licin.tak nmpak org pun.pastu tergelak2 ats moto tu..aft smpai uia, trs tukar baju yg basah lencun tu, then g meeting..tq hani utk memori nih.isk, mmg akk igt selalu la, antra byk kngan yg kt ada =)
3. Once, sy seorang bdk kck yg amat nakal. takde pkataan 'bahaya' lgsung dlm kms hdp time tu..erm, tak main dgn golongan perempuan nih..byk berjalan2 ngn budak2 laki. semua kawan adalah lelaki..ha, dh tu, mmgla aktivitinya, bukanlah skdr main anak patung barbie or main jigsaw puzzle lg dah..hihi.yg plg igt, main polis sentri guna basikal, keliling satu taman. last2, semua berterabur sbb kn hambat ngn anjing cina mana ntah yg tak ikat anjing dlm umah dia..haha.slh km jgk.yg dok g agah2 anjing tu buat apa..hish, mmgla..kalau igt n jumpa blk kawan2 laki tu, mmg malula..nsb baik dh pndah tmn. em, rasanya oleh sbb dh puas jd nakal, skrg, sy jd sopan skt kot.heh! (err, sopan ke abg? tak nakal pun, kan? =p)
4. Akceli tak terfkr pn nk amik farmasi, tp bl dh ada dlm field nih, terasa..truly, its another special class in medical field, krn bidang ini memerlukan byk jenis ilmu n kepakaran, bkn doctor2 je..yg perlu buat skrg, to keep holding on this track..erm, kesimpulannya, walid perlukan ibu selalu..kan?hihi
5. Tak dpt fkr dah..sbb mmg byk..



*5 perkara yang tidak disukai
Lbh kepada jenis2 manusia yg tak berapa digemari :
*1.smokers..very much! coz i cant stand that smell lah..busuk sgt baunya bagi diri ini. mmg tak tahan..n i never think that its cool at all..its not,dear smokers..dulu, thn lg, tp sjk ade bb nih, rasa mcm nk jerkah je..sbb pnt2 org jaga bb, sng2 je dia hembus asap rokok dpn muka.haish! stop betraying urself ye..kesihatan badan tu kan amanah ALLAH =) nnt kn tnya..
2.dileteri..ni mmg pantang.heh.panas telinga. sbb sy bkn org yg reti berleter, jd bl ade yg berleter i feel like..'err, could u plz make it short? ape yg tak kena sebenarnya..straight to d point plz..' hehe.bkn apa.sbb sy org yg mdh sgt blur.kalau byk sgt yg diungkit2, nnt tak dpt tgkp, nk ape sbnrnya..
3.org yg selalu membantutkan idea...erm, i think semua org berhak bg pandangan utk capai kptsan yg bgs, kalau tak sokong, haa, plz suggest an alternative ye..jgn kondem je..nmpak sgt km susah nk dibawa berbincang..considerla..above all, we shud celebrate our differences, kan? =)
4. org yg tak tepati janji..em, kalau tak tepati masa, blh consider lg, tp kalau tak tepati janji, em, mmgla terasa. bg saya, kalau tak boleh, em, takpe, ckp je tak blh..drpada cuba mengambil hati, then, tak dpt lksanakan apa yg dijanji tu..err, sy fhm kalau km perlukan ms, tp jgn tak buat, sbb km dh berjanji..tu je..
5. Org yg suka jaja cerita...ni bkn psl rahsia yg perlu disimpan, tp cerita2 yg sbnrnya, kwn km rasa nk bercerita pd kamu je..n then, km sbg pendengar pula dgn sng hati bercerita akn kesah kwn td tu pd kwn yg lain..adoi, mmgla takleh trm..takkanla semua dia nk kn bgtau,'jgn bgtau sesape ye..' haish, jenuhla..yg mana rasa mcm private, cube2la diamkan.cukpla km sorang je yg tau..sbb bl dia bcerita dgn km, means dia percaya kamu..ha, jd, jgnla betray kepercayaan dia ye

(* : semua ciri nih bkn merujuk kpd sape2, tp kpd golongan2 tertentu.em, peringatan utk dr ini yg sering lupa jua)


*5 org yg nak di tag
em, sape ye? sbb semua mcm bz je..lgpun, pnjgla tag nih, lenguh jawab..hehe.kn dok lama2 dpn laptop..tp, kalau sape2 yg free tu, buatla ye..=)

Ada berani? tryla.. ~_^

39 perkataan

Speed test

The masterpiece




Hadiah pra perkahwinan dr adik ida..(ni mesti jumpa time 'godek2' laptop ni).Her masterpiece was made by the help of this .Em, sengaja upload untuk ingatan masa depan..tq ida! Hi5 Emoticon








Another edited version made earlier by Encik Arifin. Time ni tgh ckp ngn mak Aloq Staq, sbb tu la dpt bg 'peace' je utk gmbar terkejut ni.. Haa, sape familiar dgn tempat ni, akan tau kami berada di mana..Hi5 EmoticonKaih, cuba teka..


p/s : 'missing-u-so-much' mood..undeniable..Maafkan saya dear readers jika anda menyampah dgn series of entry2 jiwang ni..Tak bermanfaat untuk anda, mungkin, tp AMAT bermanfaat utk kami..Ni kes 'dibius cinta' (dlu, krs hati sgt. skrg, lain pulak rasa..hbtla ALLAH ni, buatkan couple rs sgt ter'attached' sesama sendiri, biar sblm ni terasing sgt2 dlm hdp..hee.nsb baik dh kahwin.alhamdulillah).Em, mcm ni la kot rasanya Marhamah dok tertunggu2 suami dia blk ke Msia selalu..Hebatla Mar!

Do you REALLY know him?

Salam.ni entry saje2 lg..takde keje nak buat sgt kt rmh.hihi.org lain dh start attachment kt pharmacy outlet msg2, tp disebabkan kesihatan tak brapa mengizinkan, plus tgh fokus kepada majlis pd 31may09 ni (u're cordially invited! ^_^), jd abg ckp, hold dulu attachment tu..after dah selesai semua..hihi.tq!

Ni, terjumpa time tgh melompat2 dr various blog of mommies...pastu, rasa mcm best, nak jawabla.. ^_~

Rules: Here’s a chance to see how well you really know your husband. The real challenge is to send it to your husband to see how right you really are.

Em,menurut pengamatan saya :

1. He’s sitting in front of the TV, what is on the screen?
Pkl 8pm, aft bc Quran, selalunya kt dpn TV utk Buletin Utama

2. You’re out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?
Salad?em, he's not into it sgt. (i'm lovin it, oppositely.hee..)tp, kalau mkn ns, selalunya, MESTI ade sayur.Barula seimbang..
3. What’s one food he doesn’t like?
Sambal belacan, sambal petai..takkan pernah amik..kind of 'org bandar' suamiku ni..plus, beliau tak tahan pedas sgt

4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
Jus buah, ais kacang n laicikang (tgk mood) or ice blended..or simply ayaq masak..

5. Where did he go to high school?
Sek Men Sultan Abdul Halim (SMSAH) or Jenan

6. What size shoes does he wear?
Oh, ini taktau..sbb tak pnh belek pun.Size kasut sendiri pun selalu je bertukar2, ikt standard size syarikat kasut tu ~_^

7. If he was to collect anything, what would it be?
Stkt ni takde ape2 collection, tp disebabkan beliau suka sgt pantai, jd kdg2 ade la jugak mengutip siput2 or starfish yg mcm2 bentuk tu..

8. What is his favorite type of sandwich?
Semua, tak kisah..

9. What would this person eat every day if he could?
Ayam!! macam upin & ipin..

10. What is his favorite cereal?
Beliau mmg jns tak memilih makanan. Kalau buat nestum ke (time tgh morning sickness dulu, sbg gnti nasi), haa..msti abg tumpang sekaki..jd, kalau nk mkn, buat byk2 trs.heh!

11. What would he never wear?
Emm, bnda yg customnya, org akn pkai utk special event..contoh, stkt ni yg plg diingati..'Abg tanak pakai meriah2 sgt time majlis nanti..nk pkai baju melayu, samping and songkok je..taknak bertanjak ke, kot ke, ape ke..malu...' (ihih..sweet!) simple saja orgnya..

12. What is his favorite sports team?
Erm, ape ye? Selalunya, org lelaki minat bola, tp abg tak minat sgt..jd, taktau dia support sape.Lgpun, zaman aktif sukan dia dh berlalu pun..

13. Who did he vote for?
Erm, politically speaking...ehem, well, u may guess..(Wink!)

14. Who is his best friend?
Syafeeq..kawan satu team nasyid kt Jenan. Actually, abg ramai kawan, tp ini yg diakui oleh beliau sendiri satu ketika dulu.

15. What is something you do that he wishes you wouldn’t do?
Senyap bila marah..(sbb sy tak reti berleter, so kalau diam, jawab sepatah2..erm, adela tu..)

16. What is his heritage?
Melayu + Jawa (first time tahu lps kahwin, tu pun sbb bgtau pggl tok n nek sbg 'embah'..mmg terkejut sgt..tak nmpak pun muka jawa dia tuh.hihi.dh tu, ckp pn tak reti - diakui oleh beliau)

17. What is his favourite colour?
Biru muda.. (Tgh menyusun strategi utk memperbanyakkan bajunya dgn warna selain biru..heheheh)

18. What is his habit?
....Rahsia...heh! Dia MEMANG tahu ape habit dia yg tak best nih, walaupun dh byk kali bgtau org tak suka..(mst abg gelak bc ni kan?)

19. What is he proud of?
Dia sistematik..Good manager..Lately, he regularly mentions bout his baby..'Ni bb walid, walid tumpangkan kejap je kat ibu..nnt walid amik balik..ye' (huh.ugut org konon!)

20. Lastly, do you think he will read this?
Definitely, yep! Even dia tgh sibuk nk exam, japg bila dh 'saturated', dia akn buka blog ni..confirm!

[[Mr. & Mrs. Arifin at Demo Anti-Israel]]

p/s : sila komen encik Arifin, kebenaran pengamatan saya ini ya..


Erm , NadiahIzani , jawabla soalan2 ni jugak ye..taktau nak tag sape yg ade suami lg dh..yg overseas nun, tgh nk exam..mcm tggl kita dua je..hehe.tu pun kalau blm start attachment lg la ye..

eh, jap..terlupa pada bbrpa rakan sem'sia yg dah kahwin. selain Nadiah, nk tag MawaddahHafiz dan QilaIzu..sudi2la jawab ye. Em, yap! andala tu =) Tulis nama suami, sbb takut terkonfius..

elaika

.tajuk lagu yg indah seiring dengan lagu nye yg syahdu..lirik diambil dari kata2 terakhir Imam As-Syafie sebelum beliau pergi meninggalkan kita...hayatilah...dan ambil iktibar...buat diri ini, keluarga, sahabat2 dan semua pembaca....lagu lama..1986...tp nilainya ada...




إلـيــك إلـــه الـخـلـق أرفــــع رغـبـتــي
kupersembahkan kepadaMu tuhan sekelian makhluk harapanku
I submit my hopes to You, O Lord of all creation,

وإن كـنـتُ يــا ذا الـمــن والـجــود مـجـرمـا
sekalipun aku seorang yang berdosa wahai yang Maha pemberi dan pemurah
Though I am, O The Provider, Most Generous, a sinner,

ولـمــا قـســا قـلـبـي وضـاقــت مـذاهـبــي
tatkala keras hatiku dan sesak perjalanan hidupku
When my heart is hardened, and my life is constricted,

جـعـلـت الـرجــا مـنــي لـعـفـوك سـلـمــا
kujadikan rayuan daripadaku sebagai jalan mengharap keampunanMu
I turn to my submission as the way to Your pardon,

فـمـا زلــتَ ذا عـفـو عــن الـذنـب لــم تـزل
maka bilamana Engkau yang memiliki keampunan menghapuskan dosa yang berterusan ini
Thus when You, The All-forgiving, wipe clean my continuing sins,

تــجــود و تـعــفــو مــنـــة وتـكــرمــا
kurniaanMu dan keampunanMu adalah rahmat dan kemuliaan
Your gift and Your clemency is a boon and an exaltation to me.

ألــســت الــــذي غـذيـتـنـي وهـديـتـنــي
bukankah Engkau yang memberi aku makan dan hidayah kepadaku
Is it not You who nourishes me, guides me?

ولا زلــــت مـنـانــا عــلـــيّ ومـنـعـمــا
dan jangalah Engkau hapuskan kurniaan anugerah dan ni'mat itu kepadaku
Therefore cease not your benevolence and bounty to me,

عـسـى مــن لــه الإحـســان يـغـفـر زلـتــي
semoga orang yang memiliki ihsan mengampunkan kesalahanku
May those who have obtained excellence forgive me my trespass,

ويـسـتــر أوزاري ومــــا قــــد تـقــدمــا
dan menutup dosa2ku dan setiap perkara yang telah lalu
And parade not my wrongdoings and things that have passed.

فــإن تـعـف عـنــي تـعــف عـــن مـتـمـرد
sekiranya Engkau ampunkan aku, ampunkan dari kederhakaan
Should You forgive me, O Lord, absolve me of my treachery,

ظــلــوم غــشــوم لا يــزايـــل مـأتــمــا
kezaliman, penganiayaan yang tak akan terhapus di hari berhimpun kesedihan
My injustice, that will be pardoned not on the day when grief is recollected,

و إن تنـتـقـم مــنــي فـلـســت بــآيــس
dan jika Engkau membalas siksa terhadapku, aku tidak akan berputus asa
But should you recompense my wrongs with your torment, still I will not lose hope,

ولـــو أدخـلــوا نـفـسـي بـجــرم جـهـنـمـا
sekalipun dosa2ku itu memasukkan diriku ke dalam neraka
Even as my trespass lands me in the Fire.

فصيـحـا إذا مــا كــان فـــي ذكـــر ربـــه
dia adalah seorang yang fasih ketika menyebut/mengingati tuhannya
He is the one who speaks only in remembrance of his Lord,

وفيما سواه في الورى كان أعجما
dan bilamana dia bersama selain tuhannya di dunia ini dia membisu
And when he is with others in this world, he is silent,

يـقــول: حبـيـبـي أنـــت سـؤلــي وبغـيـتـي
dia berkata: Kekasihku, Engkaulah tempatku meminta dan berharap
Thus he says, "O my love, You are the One I beseech to, on Whom I place my faith,

كـفــى بـــك للـراجـيـن ســـؤلا ومـغـنـمـا
cukuplah Engkau bagi yang berharap sebagai tempat bergantung dan memohon
Enough is You for those in need for their dependence and their pleas".

أصـــــون ودادي أن يـدنــســه الـــهـــوى
kupelihara kasihku yang dicemari nafsu
Thus I defend my love, though they be tainted with worldly lust,

وأحــفــظ عــهــد الــحـــب أن يـتـثـلـمـا
dan aku jaga janji kasih yang telah tercalar
Thus I protect this promise of devotion, marred though they may be,

فـفـي يقظـتـي شــوق وفــي غـفـوتـي مـنــى
di saat kujaga, aku rindu, dan di saat kulelap aku berharap
In my waking moments, I pine for You, In my slumber, I hope for You,

تــلاحــق خــطــوي نــشــوة وتـرنــمــا
mengiringi langkahku dengan penuh semangat dan berulang2
Walking beside me, full of hope,

فـجـرمـي عـظـيـم مـــن قـديــم وحــــادث
maka dosaku adalah besar dari dulu dan kini
Thus though my sins are mountainous, then and now,

وعـفــوك يـأتــي الـعـبـد أعـلــى وأجـسـمـا
sedang keampunanmu yang mendatangi hamba adalah lebih agung dan lebih mulia

perak...oh perak..

kenapa perak??Hi5 Emoticon hmm..ye la..walid dan perak sudah sebati..kat ctu la letaknya kampung halaman walid...perak pulak terletak di tgh2 antara kedah (ibu) dan selangor(walid)... ade jugak rancang2 bile dah grad nnti kami sekeluarga kecik nak menetap di perak..so adil la.. tgh2 antara rumah walid n rumah ibu...(takde la gaduh bila time ghaye...kan ibu kan?? hihih).. perak sebuah negeri yg aman bg walid..dgn bendang padi yg saujana mata memandang...dgn dusun buah2an yg ranup bila tepat musimnya...(lapaq dughian plak aih)... best!! teringat dulu2, g mancing dgn sepupu sepapat kat sungai..mancing ikan puyu je pun...tp keseronokan nye toksah dikira la... hmm...rindu sgt kat perak.. tp takpe, taklame lg akan sggah jugak on the way nak ke rumah ibu kenduri nnti...

tp...bkn itu sebenarnya yg walid nak ceritakan...walid cuma nak komen sket tentang situasi politik terkini perak..yg semua sedia maklum...agak kucar-kacir dan penuh drama.. dan semua sedia maklum, semua ini bermula apabila 3 pengkhianat parti kerajaan, melompat parti dgn harapan ia mampu menumbang kerajaan sedia ada...dan ya...mmg tak di nafikan ia berjaya.. ada yg berteori,ini semua kerja Najib...ade pulak yg ckp, 3 org ni ade masalah dgn parti...ade yg ckp 3 org ni melompat sbb yakin parti pimpinan BN mampu selamatkan dyorang dr tuduhan rasuah dan mcm2 lg di mahkamah..yg bg walid ini kerja paling terkutuk skali....dan seperti biasa, jika dahulunya mereka2 ini mendapat liputan meluas media perdana angkara rasuah mereka, dan kini, bila melompat ke parti 'sebelah sana', liputan kes mereka otomatis tenggelam... hebat!!

jd dgn perpindahan 3 makhluk ni ke parti lawan, di sertakan dgn sokongan oleh Kebawah Duli Sultan Perak, Sultan Azlan Shah..maka tumbanglah kerajaan di bawah DS Nizar Jamaluddin.. tp walid tetap tabik spring pada wira2 ni..walaupun didesak hebat dgn cara paling jijik di alam semesta, Nizar bersama rakan2 ADUN dan Exco tetap memperjuangkan keadilan yg sebenar.. dan kta dpt lihat pelbagai usaha di lakukan Nizar bg mnyelamatkan kerajaan pimpinannya...antaranya dgn enggan mnyerahkan kediaman rasmi,kenderaan rasmi, dan yg paling berani...menggantung kehadiran beberapa Exco haram kendalian Dr. Zambry utk menghadiri sidang DUN...atas sebab melanggar undang2 dewan.

seterusnya, Nizar berjaya mndapat injuksi mahkamah utk membawa kes ni ke mahkamah bg membuktikan bahwa kerakusan BN yg secara gopoh melantik MB Perak baru adalah tidak sah kerana tidak melalui sidang DUN yg betol...dgn cara ini, DS Nizar dapat buktikan tidakan baginda Sultan melantik Zanbry adalah tidak bertepatan dgn undang2 perak....

Zambry tidak lah bodoh utk membiarkan kedudukan nya sebagai MB tergugat.. Hi5 Emoticondia cpt2 aturkan sidang DUN pada 7 Mei lalu iaitu awal beberapa hari dari dari tarikh pengumuman mahkamah tentang siapa MB yg sah, tnpa melalui Speaker S. Sivakumar...pada pndangan walid, ini tndakan yg bijak...sbb ape?? sbb Zambry tahu dia akan kalah di mahkamah atas dasar undang2.. dia tahu Nizar hanya boleh dilucut jawatan MBnya dgn usul undi tak percaya di dalam Dewan..yg dia tahu itu takkan terjadi sekiranya S.Sivakumar tetap mnjadi speaker dewan.. jd dgn haramnya, dia mggnakan polis, menghalau Sivakumar dgn paksaan menjijikkan, lalu melantik R.Ganesan mnjadi Speaker baru...kita dpt lihat ini semua kalau kita teliti betol2 ape yg media perdana dan media2 lain paparkan..jgnlah dipandang berita2 yg pro kerajaan shj.. jd,bila Ganesan (yg bg walid masih terkebil2 tentang undang2 tubuh kerajaan perak...ntah mcm mane BN blh lantik dia...terpaksa kot) dilantik jd Speaker baru, otomatis tindakan Sivakumar menggantung kehadiran beberapa ADUN BN terlucut, dan bila next persidangan, wlaupun Nizar menang di mahkamah, dia akan tewas dgn undi tak percaya di Dewan...dan keputusan dewan kelak dah tak blh di cabar di mana2 mahkamah sekali pun.. bijakkan?? kita dgr penjelasan DS Nizar tentang kejadian hari tu...





alhamdulillah...yg adil tetap tertegak..DS Nizar di umum sebagai MB Perak yg sah di mahkamah..




tp kita jgn cpt bersorak dgn kemenangan ini...takkan lah BN senang2 nak biar perkara ni terjadi.. ofkos dyorang akan buat rayuan...dan tepat sgkaan walid, malam keputusan tu dikeluarkan, terus kluar berita Najib nak buat rayuan secepat mgkin, mgkin secepat dia meruntuhkan kerajaan asal Perak..dan seperti biasa, dah nama media pro kerajaan, jika dulu, masa BN berjaya runtuhkan kerajaan perak, berita2 TV utama kat Malaysia ni paparkn berita tentang itu, hampir setengah jam...siap jemput pelbagai jenis org bg ulasan..berhari2...berlintas langsung...tp bila mahkamah umum Nizar MB yg sah, berita2 tentang ini cukup singkat..tak sampai 5 minit pun di tambah ulasan Zambry yg sepatutnya tak layak dah bercakap sbb dia otomatis tak pegang pape jawatan dah...kemudian tiba2 byk pulak berita tentang kemalangan, culik, rogol, rompakan dsb...hihih...lawak la berita2 nih...

apepun tahniah kepada pasukan DS Nizar sbb berjaya tegakkan keadilan.. (juga kepada paknjang Hussin yg tetap bersama Nizar memperkukuhkan barisan ADUN dan EXCO perak) dan tunggulah ape tindakan BN seterusnya..adakah mereka nak memperguna lg institusi diraja,kita tggu.. dan yg curang tetap di hukum..bertitik tolak dari kemenangan Nizar, beliau gantung pegawai2 yg belot kepadanya termasuk Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Dato' Dr. Abdul Rahman Hashim dan Setiausaha Kewangan Negeri, Dato' Jamalludin Al Amini Ahmad berkuatkuasa serta-merta. Nizar turut menggantung tugas Penasihat Undang-undang Negeri, Dato' Ahmad Kamal Md Shahid berkuat kuasa serta merta...yg bg walid mmg patut pun...dan kepada Zambry, tindakan yg gopoh gapah mmg akan gagal...suka hati je jual blk kereta2 Camry tu..dgn alasan Pakatan Rakyat membazir...cheit!!

skrang kita tunggu lah ape tindakan Sultan Azlan Shah..Hi5 Emoticon moga2 dgn kemenangan ini, Baginda Sultan membuka mata, dan bersetuju membubar DUN sbb itu je jalan nak selamatkan maruah demokrasi di perak.. dgn membubar DUN bkn bermakna Pakatan Rakyat di bawah Nizar otomatis pegang takhta kerajaan dan BN di bawah Zambry akan kembali menjadi pembangkang.. tp keputusan itu dikembalikan kpd rakyat..dats wut it shud be isnt it?? provided dat pilihanraya tu nanti di lakukan dgn adil la..

kepada wakil2 rakyat perak, terutamanya YB BN, udah2 la berebut kerusi tu.. mcm budak kecik berebut eskrem jek.. kesian...kesian pada rakyat perak terkontang kanting..suara2 rakyat tenggelam..ade masalah tp dah tak tahu nak ngadu kat sape...YB2 sibuk berebut eskrem...hmm.. kalau di zaman dulu, sahabat2 cukup takut nak terima sesuatu jawatan tu, sbb tahu betapa besarnya tanggungjwb yg perlu di pikul..tp kini, jawatan direbut utk kuasa, wang, pangkat dan nama tanpa di sedari, setiap tggungjwb yg dipikul akan di tanya ALLAH S.W.T..

Who are you?

This is just for fun only... ^_^ sbb takde ape2 yang nak diceritakan..we should know how to enjoy sumtimes, aite?Em, mcm ni caranya :

To figure out your birth number, add all the numbers in your birth date together, like in the example, until there is only one digit.

A birth number does not prevent you from being anything you want to be, it will just color your choice differently and give you a little insight.

Example: March 20, 1950

3 + 20 + 1950 = 1973 = 1 + 9 + 7 + 3 = 20 = 2 + 0 = 2

2 is the birth number in this example.


1 The originator
2 The peacemaker
3 The life of the party
4 The conservative
5 The non conformist
6 The romantic
7 The intellectual
8 The big shot
9 The performer



1 The originator
1's are originals. Coming up with new ideas and executing them is natural. Having things their own way is another trait that gets them as being stubborn and arrogant. 1's are extremely honest and do well to learn some diplomacy skills. They like to take the initiative and are often leaders or bosses, as they like to be the best. Being self-employed is definitely helpful for them. Lessons to learn: Others' ideas might be just as good or better and to stay open minded.

2 The peacemaker
2's are the born diplomats. They are aware of others' needs and moods and often think of others before themselves. Naturally analytical and very intuitive they don't like to be alone. Friendship and companionship is very important and can lead them to be successful in life, but on the other hand they'd rather be alone than be in an uncomfortable relationship. Being naturally shy they should learn to boost their self-esteem and express themselves freely and seize the moment and not put things off.


3 The life of the party [['Atiqah]]
3's are :
  • idealists (btl.byk idea nih.hihi).
They are :
  • very creative (in some ways, tp lbh kpd sumbangan idea..ada2 je alternatifnye..)
  • social (er, tak sgt kot.kalau keje, seryes sungguh.dgn kwn2 je, bersosial sket)
  • charming (ye ke?)
  • romantic (hurmmm..kena tanya 'encik ' nih)
  • easygoing (ini betul ^_^)
  • They start many things, but don't always see them through. (huh, tak phmla)
  • They like others to be happy and go to great lengths to achieve it (ye, btl!)
  • They are very popular and idealistic. (ehem2..heh!)
  • They should learn to see the world from a more realistic point of view. (Sometimes, i was being so realistic, smpai menyusahkan org.heh! Bila bekerja, byk guna logik, tp bl hal peribadi, byk gn emosi, kan abg kan? hehe.dah namanya PEREMPUAN =p )

4 The conservative
4's are sensible and traditional. They like order and routine. They only act when they fully understand what they are expected to do. They like getting their hands dirty and working hard. They are attracted to the outdoors and feel an affinity with nature. They are prepared to wait and can be stubborn and persistent. They should learn to be more flexible and to be nice to themselves.

5 The non conformist
5's are the explorers. Their natural curiosity, risk taking, and enthusiasm often land them in hot water. They need diversity, and don't like to be stuck in a rut. The whole world is their school and they see a learning possibility in every situation. The questions never stop. They are well advised to look before they take action and make sure they have all the facts before jumping to conclusions.


6 The romantic [[Arifin]]
6's are:
  • Idealistic (eh, samela kita.hihi.tp abg mmg byk je idea, bernas2 pulak tu.)
  • Need to feel useful to be happy (takdela..mmg abg hepi je selalu, kan?)
  • A strong family connection is important to them.(AMAT btl. He's SOOO into his family.em, kiranya anak soleh la ni ^_^)
  • Their actions influence their decisions. (hurmm..)
  • They have a strong urge to take care of others and to help.(Ahha, btl3.Saya merasai itu..tq for treating me veghi well dear!slalu tlg ringankan beban org, walaupun kdg2 nyusahkan dirinya.)
  • They are very loyal (^_^)
  • Make great teachers. (Em, lbh kpd lecturer kot.adei, kalo abg start 'mengajar', hbs sume pathophysiologyla, anatomila, epidemiologi la,ape2la yg dia blaja, semua akn dikaitkan.hihi)
  • They like art or music. (More into music, i believe..)
  • They make loyal friends who take the friendship seriously. (Abg mmg byk kawan.Tp dia ckp, aft kahwin, saham dia jatuh merudum.heheh.tak glamer dah..)
  • Should learn to differentiate between what they can change and what they cannot.(utk some things, kot)
7 The intellectual
7's are the searchers. Always probing for hidden information they find it difficult to accept things at face value. Emotions don't sway their decisions. Questioning everything in life, they don't like to be questioned themselves. They're never off to a fast start, and their motto is slow and steady wins the race. They come across as philosophers and being very knowledgeable, and sometimes as loners. They are technically inclined and make great researchers uncovering information. They like secrets. They live in their own world and should learn what is acceptable and what not in the world at large.

8 The big shot
8's are the problem solvers. They are professional, blunt and to the point, have good judgment and are decisive. They have grand plans and like to live the good life. They take charge of people. They view people objectively. They let you know in no uncertain terms that they are the boss. They should learn to exude their decisions on their own needs rather than on what others want.


9 The performer
9's are natural entertainers. They are very caring and generous, giving away their last dollar to help. With their charm, they have no problem making friends and nobody is a stranger to them. They have so many different personalities that people around them have a hard time understanding them. They are like chameleons, ever changing and blending in. They have tremendous luck, but also can suffer from extremes in fortune and mood. To be successful, they need to build a loving foundation

p/s : err, excuse me..who are you? ~_^

'Atiqah sayang kamu!

Salam. bgn je dr tdo pkl 4am td, trs tak blh tdo blk. Tak selesa sgt sbb demam + 'sy selesema cikgu!'. (Walid ckp, ni demam rindu.hihi.apelaa..ngade2 btul isteri awk ni kan, Encik Arifin.hihi)

Then, on laptop, melompat2 ke blog org, then teringat : Hey, today is the world's moms day - 10may. (Patutla byk entry psl hr ibu ~_^)Em, walaupun ramai org ckp, kt perlu celebrate ibu setiap hari, ttp bg saya, AT LEAST, hr ni adalah satu peringatan utk kita semua utk celebrate ibu, kan? sbb perkara yg berlaku secara 'setiap hari', selalunya dianggap common, smpai kdg2 kt terlupa..tp bila ada st hari yg diletakkan tag 'Hari Ibu', terfikir juga la mcm2 cara utk menggembirakan ibu pd hari ini..So, what's ur plan then?

Em, ada sstgh org berhujah bhw hr ini tak blh disambut, sbb bidaah.hm, tidaklah dpt diri ini utk komen dgn lbh lanjut dgn setitik ilmu je yg ada ni..tp, yg penting, sy terasa kehangatan 'Hari Ibu', sm seperti hr2 special yg lain(kecuali yg mmg sah2 tak blh smbt. e.g : Valentine's day), sbb ini slh satu dr cr berkasih sayang, spt yg Islam anjurkan..Hi5 Emoticon

Em, taknak cakap byk, cuba bc ini. Best!

Kepada semua insan yg bergelar ibu, Selamat Hari Ibu !

  • To my one n only mom , Puan Khotijah Yasin..
[['Atiqah, mak long, Emak - raya '08]]

'The best thing to have from u is ur TRUST on me..and with that, i'm capable of doing lots of great things in life, including this early marriage..It's a bless, right? like i told u earlier..=) Thank You...again..n again! ^_^ '

  • Untuk emak putrajaya, Puan Normah Hj Din,
[['Atiqah , Emak - Majlis 'Akad 071208]]

'Thank you for being such a veghi sporting mom-in-law. With you, i feel more like being with a good fren who i can freely express anything..just anything..Thank you for supporting us all this while..'

Truly, i'm SO grateful for having these two wonder girls (err, wonderful moms). Thank you Allah..Yap, definitely, 'Atiqah sayang kamu! Hi5 Emoticon