Sunday, February 5, 2012

OREO Lemonade Cheesecake 'special'...


Salam sayang buat semua pembaca blog ini.. atas permintaan beberapa pembaca yg nak try buat cheesecake ini...maka akan ku nukilkan barang seperenggan dua dalam entri kali ini...chewaah..

Alkisahnya seminggu lebih dh dok fikir nak bg hadiah ape kat ibu sempena birthday dia.. dok pikir nk bg baju - bosan la pulak dh bg dah tahun lepas2.. nak bg hat yang ibu buh dalam wishlist dia kat ENTRI ini..mak aiihh.. boleh tahan pulak..tak mampu lg den nih.. so fikir punya fikir punya fikir punya fikir punya fikir,timbullah idea nak bake a special cake for ibu... dok pikir nak beli kat Secret Recipe je tp mcm common la plak asik membeli je..mahal plak tu...ni kira nak wat surprise laa... ini pun rentetan kejayaan membuat donut yg lazat utk Mia for the first time sebelum ni...


 -ni kira kes den-terperasan-sorang-yg-den-ade-special-give-in-cooking la nih..haha.. [Bolok,Pojang, Ehsang..mu jangan nak ungkit kesah lama pasal nasi goreng aku k.....haha]..

So, google punya google punya google,den jumpa 2 variasi cheesecake.. 1 yg perlu baking, 1 lagi version yg no-bake punya..  den kan suka cabaran.. haha.. versi no-bake versi main campak2 je.. buh creamcheese, buh condensed milk, buh itu buh ni, pukul bagi kembang, buh dalam biscuit-based pan--> sejuk dlm peti ais syiap.. ahaha. so den decide nak buat yg versi baking punya.. dan alkisahnya plan asal nak buat Strawberry Cheesecake --> tp susoh bebenor nak cari kat supermarket..kalau ade pun out of budget..haha.. typical Kuantan.. tu yg den tukar kepada OREO - ni pun ade kisah jugak..hadoihh..

So bermula la misi projek ini..

Ptg jumaat kelmarin, ade pasar malam...den buat2 den ade keje, den penat..den suh ibu dgn Mia g pasar mlm sendiri dgn kawan dia.. sbnornye den nk selongkar dapur.. nak cari bnda ape yg ade utk wat cake ni.. so takyah beli dah.. so byk bnda ade..peralatan2 buat cake pun ade, den kumpul setempat, den bawak sorok bwh meja..takut kantoi.. haha..

Mlm tu, den oncall..haha..tetiba je rajin btol den oncall kluar awal betol.. sblum maghrib dh kluar dah.. Solat kat Masjid UIA, then trus menuju ke hospital EastCoast Mall.. haha.. den pun pusing2 mncari bahan.. punya la tension...sebesar2 ECM tu, byk btol bahan yg den nak tp takde..nnti den bgtau bnda ape..



Then, siap je beli barang2, terus g hospital selesaikan kerja2 oncall semua.. pastu balik la rumah around 11.45pm.. ingat semua dh tido, skali ibu dgn Mia tgh dok ngadap laptop.. Ibu dok ajak tgk cerita Hafalan Shalat Delisa la plak... haha.. mmg trus den bg alasan nk tdo je la.. last2 tertido la semua warga rumah ni.. kecuali den yg berpura2 tido - padahal mmg ngantuk+penat btol kot tp demi projek besor ni, den gagahi jugak.. so misi start around 1 pagi la..

PANJANG BTOL LA CERITANYEE..

ok, back to the main business... ni la resepi OREO Lemonade Cheesecake 'special' tersebut.


Bahan-bahan untuk dasar kek :


2 cawan penuh biskut OREO (alkisahnya den tk jumpa OREO tu, so tukar ke Cream-O.. haha)
2 sudu besar butter
1/4 cawan brown sugar

Bahan-bahan untuk cheesecake : 

2 bekas soft cheese jenama Philadelphia (total 600g) ( ni pun takde, so den tukar dgn creamcheese brand Tatura Milk)
1 cawan gula
1/3 cawan sour cream (ni pun takde...hadoih..so den tukar dgn plain yogurt)
3 biji telur
2 sudu besar tepung gandum
1 1/2 sudu teh esen vanilla
1 biji jus lemon yang diperah (den guna 3/4 je sbb taknak masam sgt)

Bahan-bahan untuk buat marble dia:

2 sudu besar cooking choclate
1 sudu kecil butter
2 sudu besar fresh milk UHT

so, cara2 nk buatnya plak.. mula2 kita settlekan base dia dulu.. mudah je.. First, asingkan dulu cream biskut tu..  pastu blend biskut tu sampai agak2 hancur tp jgn hancur dgn..kalu takde blender takpe.. buh biskut tu dlm plastik, pastu2 la pakai lesung batu ke..haha..janji hancur..gn lupa simpan sket dlm setengah sudu sbb nk buh dlm topping cheesecake kita..




pastu, campurkan butter yg dh di cairkan dan brown sugar.. campur secukup rasa je sampai la biskut tu blh di kepal2.. haa.. pastu tempek la kat base bekas baking cake kita.. kedapkan guna sudu or guna jari pun boleeh..huuhu..



oh yaa..di galakkan guna yg springcoil punya pan, sbb snang sket nk bukak nnti.. plus, cover tapak pan tu dgn lapisan cooking coil-ape-ntah-nama dia..haha




pastu, simpan dulu pan tu dalam peti ais..kalau rasa2 dlm peti ais ade belacan ke ape, cover la base tu dgn kertas ke.. haha..kang tak pasal kene tukar nama cake jd OREO Lemonade Belacan Cheesecake...

ok, pastu jom buat topping sebenar cake ni.. 'mudah' je.. mula2 pukul creamcheese atau soft cheese tu sampai kembang ye.. kalau ade mesin lg best.. kalau takde macam den ni, haha sila la pukul cheese tu guna tangan ye..selama lebih kurang 20-30 minute.. sesuai utk lelaki yg nak bina biseps mcm den nih..


dah agak2 kembang tu, buh la gula dan sour cream @ plain yogurt.. kacau lg sampai kembang hidung2 hangpa..lenguh kooot..


kemudia dah agak sebati gitu..buh la tepung gandum dgn esen vanila.. pukul lg sampai puas hati.. haha.. pastu perahkan jus lemon.. ikut la..kalau nak rasa lemon tu, pakai sebiji..kalau tak, 3/4 ke 1/2 ke ok dah...



pastu kacau lg bg sebati.. dah agak sebati, buh la telur.. jgn buh 3 biji terus..nnti cake pudah merekah.. buh sebiji2.. pastu kacau..buh sebiji lg..


pastu kacau la lagi dan lagi dan lagi sampai sebati.. dan last but not least.. buh la serbuk biskut yg den suruh reserve sket tu.. pastu kacau bg rata, jgn sampai hancur..skadar nk bg nmpak texture dia..



ok..pastu kluarkan la base pan korang dr peti ais, pastu buh la adunan cheese ni kat atas dia perlahan2.. ok pastu kira prepare marble dia plak.. mudah je.. mula2 cairkan cooking choclate dgn butter n susu.. nak sedap punya, guna serbuk choclate brand Van Houten.. haaa.. pastu bila dah cair, titiskan sket sket kat atas cake korang... jgn pi tuang gedebuk skali..guna sudu...


pastu part yg paling best.. dgn menggunakan pisau kecil, atau chopstick atau lidi sate, alur2 kan choclate tu sampai becorak.. ikut hgpa la nk corak lagu mana.. den dah ngantuk time tu, den bedal saja...


pastu kita akan bakar cake ni guna taknik 'waterbath'.. [blh google atau youtubekan saja cane cara dia k.. iniutk elakkan kek dari merekah..]


pastu preheat oven korang.. 150 degree celcius.. pastu bakar la kek ni lebih kurang 50 minutes.. settle..


ok part yg penting.. bila dh cukup 50 minute..biasanya bhagian tgh kek masih lembik bila korang goyang2 bekas dia..takpe.. kluarkan kek, buang foil dia dan buang bekas air 'waterbath' dia.. pastu masukkan blk dlm oven.. dia akan masak dgn saki baki haba yg masih ade..

bila dh agak  sejuk.. sejukkan dlm peti ais selama 4-5 jam, sebelum di tanggalkan spring foil dia.. pastu sejukkan lg dalam peti ais.. then.. SIAP untuk dihidangkan!!! and ......... TAADAAAAA!!!


tepi dia tak lawa sgt sbb cepat bukak springcoil dia.. i'm out of time daaa..haha..

special dedication.... ^_^


OREO CREAM-O Lemonade CheeseCake!! haha...

SELAMAT MENCUBA =)

OREO Lemonade Cheesecake 'special'...


Salam sayang buat semua pembaca blog ini.. atas permintaan beberapa pembaca yg nak try buat cheesecake ini...maka akan ku nukilkan barang seperenggan dua dalam entri kali ini...chewaah..

Alkisahnya seminggu lebih dh dok fikir nak bg hadiah ape kat ibu sempena birthday dia.. dok pikir nk bg baju - bosan la pulak dh bg dah tahun lepas2.. nak bg hat yang ibu buh dalam wishlist dia kat ENTRI ini..mak aiihh.. boleh tahan pulak..tak mampu lg den nih.. so fikir punya fikir punya fikir punya fikir punya fikir,timbullah idea nak bake a special cake for ibu... dok pikir nak beli kat Secret Recipe je tp mcm common la plak asik membeli je..mahal plak tu...ni kira nak wat surprise laa... ini pun rentetan kejayaan membuat donut yg lazat utk Mia for the first time sebelum ni...


 -ni kira kes den-terperasan-sorang-yg-den-ade-special-give-in-cooking la nih..haha.. [Bolok,Pojang, Ehsang..mu jangan nak ungkit kesah lama pasal nasi goreng aku k.....haha]..

So, google punya google punya google,den jumpa 2 variasi cheesecake.. 1 yg perlu baking, 1 lagi version yg no-bake punya..  den kan suka cabaran.. haha.. versi no-bake versi main campak2 je.. buh creamcheese, buh condensed milk, buh itu buh ni, pukul bagi kembang, buh dalam biscuit-based pan--> sejuk dlm peti ais syiap.. ahaha. so den decide nak buat yg versi baking punya.. dan alkisahnya plan asal nak buat Strawberry Cheesecake --> tp susoh bebenor nak cari kat supermarket..kalau ade pun out of budget..haha.. typical Kuantan.. tu yg den tukar kepada OREO - ni pun ade kisah jugak..hadoihh..

So bermula la misi projek ini..

Ptg jumaat kelmarin, ade pasar malam...den buat2 den ade keje, den penat..den suh ibu dgn Mia g pasar mlm sendiri dgn kawan dia.. sbnornye den nk selongkar dapur.. nak cari bnda ape yg ade utk wat cake ni.. so takyah beli dah.. so byk bnda ade..peralatan2 buat cake pun ade, den kumpul setempat, den bawak sorok bwh meja..takut kantoi.. haha..

Mlm tu, den oncall..haha..tetiba je rajin btol den oncall kluar awal betol.. sblum maghrib dh kluar dah.. Solat kat Masjid UIA, then trus menuju ke hospital EastCoast Mall.. haha.. den pun pusing2 mncari bahan.. punya la tension...sebesar2 ECM tu, byk btol bahan yg den nak tp takde..nnti den bgtau bnda ape..



Then, siap je beli barang2, terus g hospital selesaikan kerja2 oncall semua.. pastu balik la rumah around 11.45pm.. ingat semua dh tido, skali ibu dgn Mia tgh dok ngadap laptop.. Ibu dok ajak tgk cerita Hafalan Shalat Delisa la plak... haha.. mmg trus den bg alasan nk tdo je la.. last2 tertido la semua warga rumah ni.. kecuali den yg berpura2 tido - padahal mmg ngantuk+penat btol kot tp demi projek besor ni, den gagahi jugak.. so misi start around 1 pagi la..

PANJANG BTOL LA CERITANYEE..

ok, back to the main business... ni la resepi OREO Lemonade Cheesecake 'special' tersebut.


Bahan-bahan untuk dasar kek :


2 cawan penuh biskut OREO (alkisahnya den tk jumpa OREO tu, so tukar ke Cream-O.. haha)
2 sudu besar butter
1/4 cawan brown sugar

Bahan-bahan untuk cheesecake : 

2 bekas soft cheese jenama Philadelphia (total 600g) ( ni pun takde, so den tukar dgn creamcheese brand Tatura Milk)
1 cawan gula
1/3 cawan sour cream (ni pun takde...hadoih..so den tukar dgn plain yogurt)
3 biji telur
2 sudu besar tepung gandum
1 1/2 sudu teh esen vanilla
1 biji jus lemon yang diperah (den guna 3/4 je sbb taknak masam sgt)

Bahan-bahan untuk buat marble dia:

2 sudu besar cooking choclate
1 sudu kecil butter
2 sudu besar fresh milk UHT

so, cara2 nk buatnya plak.. mula2 kita settlekan base dia dulu.. mudah je.. First, asingkan dulu cream biskut tu..  pastu blend biskut tu sampai agak2 hancur tp jgn hancur dgn..kalu takde blender takpe.. buh biskut tu dlm plastik, pastu2 la pakai lesung batu ke..haha..janji hancur..gn lupa simpan sket dlm setengah sudu sbb nk buh dlm topping cheesecake kita..




pastu, campurkan butter yg dh di cairkan dan brown sugar.. campur secukup rasa je sampai la biskut tu blh di kepal2.. haa.. pastu tempek la kat base bekas baking cake kita.. kedapkan guna sudu or guna jari pun boleeh..huuhu..



oh yaa..di galakkan guna yg springcoil punya pan, sbb snang sket nk bukak nnti.. plus, cover tapak pan tu dgn lapisan cooking coil-ape-ntah-nama dia..haha




pastu, simpan dulu pan tu dalam peti ais..kalau rasa2 dlm peti ais ade belacan ke ape, cover la base tu dgn kertas ke.. haha..kang tak pasal kene tukar nama cake jd OREO Lemonade Belacan Cheesecake...

ok, pastu jom buat topping sebenar cake ni.. 'mudah' je.. mula2 pukul creamcheese atau soft cheese tu sampai kembang ye.. kalau ade mesin lg best.. kalau takde macam den ni, haha sila la pukul cheese tu guna tangan ye..selama lebih kurang 20-30 minute.. sesuai utk lelaki yg nak bina biseps mcm den nih..


dah agak2 kembang tu, buh la gula dan sour cream @ plain yogurt.. kacau lg sampai kembang hidung2 hangpa..lenguh kooot..


kemudia dah agak sebati gitu..buh la tepung gandum dgn esen vanila.. pukul lg sampai puas hati.. haha.. pastu perahkan jus lemon.. ikut la..kalau nak rasa lemon tu, pakai sebiji..kalau tak, 3/4 ke 1/2 ke ok dah...



pastu kacau lg bg sebati.. dah agak sebati, buh la telur.. jgn buh 3 biji terus..nnti cake pudah merekah.. buh sebiji2.. pastu kacau..buh sebiji lg..


pastu kacau la lagi dan lagi dan lagi sampai sebati.. dan last but not least.. buh la serbuk biskut yg den suruh reserve sket tu.. pastu kacau bg rata, jgn sampai hancur..skadar nk bg nmpak texture dia..



ok..pastu kluarkan la base pan korang dr peti ais, pastu buh la adunan cheese ni kat atas dia perlahan2.. ok pastu kira prepare marble dia plak.. mudah je.. mula2 cairkan cooking choclate dgn butter n susu.. nak sedap punya, guna serbuk choclate brand Van Houten.. haaa.. pastu bila dah cair, titiskan sket sket kat atas cake korang... jgn pi tuang gedebuk skali..guna sudu...


pastu part yg paling best.. dgn menggunakan pisau kecil, atau chopstick atau lidi sate, alur2 kan choclate tu sampai becorak.. ikut hgpa la nk corak lagu mana.. den dah ngantuk time tu, den bedal saja...


pastu kita akan bakar cake ni guna taknik 'waterbath'.. [blh google atau youtubekan saja cane cara dia k.. iniutk elakkan kek dari merekah..]


pastu preheat oven korang.. 150 degree celcius.. pastu bakar la kek ni lebih kurang 50 minutes.. settle..


ok part yg penting.. bila dh cukup 50 minute..biasanya bhagian tgh kek masih lembik bila korang goyang2 bekas dia..takpe.. kluarkan kek, buang foil dia dan buang bekas air 'waterbath' dia.. pastu masukkan blk dlm oven.. dia akan masak dgn saki baki haba yg masih ade..

bila dh agak  sejuk.. sejukkan dlm peti ais selama 4-5 jam, sebelum di tanggalkan spring foil dia.. pastu sejukkan lg dalam peti ais.. then.. SIAP untuk dihidangkan!!! and ......... TAADAAAAA!!!


tepi dia tak lawa sgt sbb cepat bukak springcoil dia.. i'm out of time daaa..haha..

special dedication.... ^_^


OREO CREAM-O Lemonade CheeseCake!! haha...

SELAMAT MENCUBA =)