Terliur kan?
Salam.
Ni resepi yang dah lama nak buat, tapi baru terlaksana.Almaklum, bila time2 puasa camni, mula la rasa nak makan macam2.. =p Tiap2 hari, asyik kerja cari resepi je kat internet ni..tambah2 bila dah dapat oven, lagila 'ligat'..!Sampai dalam kelas pun dok sibuk bertukar resepi lagi =p
Memandang pada kegilaan terkini ibu, walid pun tegur akan 'kefanatikan' ibu terhadap hal yang satu ni, '..Ayang ni abang tengok asyik cari resepi je kat internet..risau abang takut tak study je..' hehe. Dan memang ibu tak study pun..Biasala awal2 gini, ibu jenis yang kena fokus dalam kelas, bkn pulun baca nota tanpa paham pape..Huu~
Lagipun, ibu suka walid makan dan habiskan semua..rasa dihargai.. being celebrated,it does feel GOOD =) tapi, biasala kalau suruh rasa waktu tgh masak (ibu mls nak rasa sbb puasa), MESTI ada punya yang kena komen.tak sedapla.tawar la.rasa 'pelik' la..atau ini yang paling ibu tunggu, tapi jarang dapat.. 'SEDAP!' Tapi, bila dah masak, laju je makan. Last2 habis licin.haha..Sampai walid komen, 'Ayang ni...cane abang nak kurus ni....'..heh! Acam-acam la walid ni =p
Ok. Tanak ngomel lagi..Ibu nyatakan cara nak buat mushroom soup yang mudah ni ye, atas permintaan seorang kawan..
a) Mushroom Soup
250 ml susu segar
3 cawan air
2 kiub pati ayam
1 tin cendawan butang, potong kecil2
(Ibu guna setengah je.Tu pun dah penuh dengan cendawan. Ibu cincang kecil, tapi tak halus sangat)
1 sudu besar marjerin
1sudu kecil lada hitam (letak sikit je, nanti 'hot' sgt. Pastu, orang yang tak tahan pun takleh makan kan?)
1/2 cawan tepung gandum (larutkan dengan 1 cawan air)
Arahan -
1.Susu segar + Air. Masuk dalam Periuk. Panaskan dengan api perlahan.
2. + Kiub pati ayam, cendawan, marjerin, serbuk lada. Kacau perlahan2 sampai mendidih.
3. Kecilkan api. Guna penapis, masukkan larutan tepung gandum.
4. Kacau sampai sebati. Masukkan garam/ gula secukup rasa. (Ibu tak masukkan pape. Dah sedap. )
b) Garlic bread
Roti Perancis aka France Loaf (Kami guna roti gardenia yang sedia ada je)
7 ulas bawang putih - kisar
Air
125gm butter (separuh saiz biasa)
Daun parsley kering
Lada hitam
Arahan -
1.Bawang putih + air. Kisar halus.
2. Tapis bahan yang dikisar. Buang air yang berlebihan.
3.+ butter + daun parsley + lada hitam. Gaul semuanya bagi rata. Letak sedikit garam, jika perlu.
4. Tadaaa! Jadila garlic spread =) Sapu atas roti dan bakar.kalau makan terus pun takpe..
Alhamdulillah, personally kami berdua sangat berpuas hati dengan mushroom soup ni. Sama macam cendawan goreng dulu..Memang jadila, macam kat pizza hut. Serious, tak tipu! =) Dengan pekatnya, creamy lagi, hot juga..Memang rasa macam 'tapau' dari pizza hut je.
Yang bestnya, kuantiti soup ni sangat banyak. Walaupun tambah lagi air setiap kali panaskan semula, rasanya masih sedap..tak rasa 'cair' (tapi pandai2la bajet air =p) Bagi kami, bertahan hingga 3 hari ke, tak ingat dah..Tu pun, asyik makan yang tu je..Tak berani simpan lama takut basi, walid habiskan semua walaupun kenyang sangat dah..
Untuk yang stay kat hostel ke, yang dok ramai2 ke, ada peralatan memasak..ibu sangat syorkan buat mushroom soup ni. Sengaja ibu share resepi yang mudah, tapi menjadi..tak yah risau terlebih sukatan ke ape..bak kata walid, kena kreatif tak leh rigid ikut cara biasa je(kalau bab komen, memang walidla juara =p) Share la duit, buat sekali sekala, pastu makan jemaah..memang sangat sedap! Dapat pahala juga, tambah2 yang memasak dan membasuh pinggan ^_~ Untuk isteri yang masih 'fresh' mcam ibu, baru nak belajar meneroka ni..cubala hidangkan jika suami suka..Kadang2 tukar selera, seronok juga kan ? =)
InsyaALLAH, berbaloi-baloi ^_^ Cubalah!