Thursday, June 3, 2010

Yee Mee Sizzling versi 'Bujang'

    salam semua.. wah2..tetiba rajin pulak menghamdet bolog ini.. ok, kali ni ade cerita best.. ye la..mesti la best.. tajuk pun bila dengar dah terliur ayaq liyoq.. haaa..

ok...hari ni 4 June hari yg agak produktif bg walid.. Bgn pagi gosok gigi, cuci muka dan mandi...sila nyanyi ye.. then dok ngadap PC jap, berblogwalking then g peghangat nasi goreng cincai yang masak semalam tu..ade lebih sket, sbb masak byk semalam.. then dalam pukul 11.30pg gitut trus walid menuju ke Library UIA.. haha.. org g ward,walid g libry..ape daa.. takde, bukan ape... tak de kelas sebenarnye hari ni so mcm malas je punggung ni nak bergerak jauh2 gi spital tu..jauh laaa sgt....dan memikirkan byk bnda dan kerja nak buat....alasan..huhuh..

so dok la libry tu, settlekan case write up (alhamdulillah settle), study sket, blog byk, facebook byk, study blk (alhamdulillah buku short case Xpress dah khatam...khatam je la, hapai nye wallahualam..tak test lg)... bla bla bla bla...brenti utk solat zuhur, asar maghrib n isyak jap kat Masjid KOM tu..bla bla bla..sampai la ke pukul 9.30 mlm gtu, walid kembali ke rumah semula.. (ehh..mane cerita Yee Mee nih??)... haaa klik 'read more' utk mengetahui kisah selanjutnya....







 haa..sampai je rumah, ape laie, mesti mereward diri sendiri dengan....MAKANAN.. huhu.. dan mlm ni walid masak Yee Mee Sizzling versi 'bujang' buat pertama kali nye.. ye la..asik Nasi Goreng Cincai jekk.. Muak gak...

haaa..bahan2 nya :

  • bawang putih
  • minyak masak
  • sausage dan fishcake (nak pakai ketulan ayam sebenarnye tp takde dlm fridge.huhu)
  • cendawan (huhu..pakai yg biasa je sbb cendawan butang takdak)
  • sayur kubis dan lobak merah (huhu..sawi sedap lg..tp takdak)
  • kulit kayu manis..saje nak bg rase soupy sket...nak pedas buleh buh cili kering..campak jek)
  • kicap manis dan masin
  • sos tiram cendawan
  • tepung gandum (hahah..struggle igt ade tepung jagung kt umah..skali takdak daa..layan)
  • secawan air
  • telur
  • kiub pati ayam knorr mini
  • daun kucai (sebagai hiasan)
huhu..itu lah bahan2 yg digunakan.. cara nak buat??.. haa cani..

persiap dulu bahan2 yang di sebut td...

huhu..mntak maaf ye..umah saye bukan restoran, takde nye simpan sizzling pan..yg ade frying pan... haaa.. layan.. ok buh myk, tumis bawang putih(jgn potong, just tenyeh jek), buh sausage n fishcake dulu..then buh kulit kayu manis..


dah agak2 masak hangit tu, buh la secawan air dan kemudian kiub pati ayam knorr mini...then tunggu dia gelegak sket..kacau2


then buh kicap2  yg ada dan sos tiram..kemudian bahan2 lain mcm kubis, carrot, dan cendawan..sume yg jenis lambat masak kte buh siap2...then tunggu gelegak sket...buh la garam gula secukup rasa..kalu tak reti juga... Maggi Cukup Rasa pun layan...


then buh la tepung tuh...tepung jagung kalu buleh..tp versi 'bujang' ni, tepung gandum..sbb tu je yg ada... ikut suka..kalu suka pekat, buh byk..nak cair2 buh sket..tp pekat lg sedap..baru sizzling namanya..huhu

then buh kubis dan telur dan biar dia gelegak...

then kte buh la Yee Mee..pastikan halal dari JAKIM ye =) dan jgn lupa utk cedok2 kuah2 dia tu dan buh atas Yee Mee tu supaya dia cepat masak...then tutup supaya pemasakan lebih sekata.. ade ke word tu??

and...tadaaaaa.. sudah siap utk di balon

oh..jgn lupa hiasi ia dengan iman yg kukuh daun kucai..

dan kemudian alihkan buku2 dari meja study anda... bentangkan surat khabar, hidangkan panas2 dalam pan cani...uuhhh...sedap jika di hidang bersama Nescafe tarik.... woi,boikot woi Nescafe!... huhu..walid cuma nak habiskan stok lame je...lame dah tersimpan
TADAAA!!!
sudah siap sepenuhnya...jom makan!!

p/s: sob2...sedihnya makan sorang2 T_T... ibu..Mia, walid miss u so much... ade soalan?? Formspring.me ok =)

Yee Mee Sizzling versi 'Bujang'

    salam semua.. wah2..tetiba rajin pulak menghamdet bolog ini.. ok, kali ni ade cerita best.. ye la..mesti la best.. tajuk pun bila dengar dah terliur ayaq liyoq.. haaa..

ok...hari ni 4 June hari yg agak produktif bg walid.. Bgn pagi gosok gigi, cuci muka dan mandi...sila nyanyi ye.. then dok ngadap PC jap, berblogwalking then g peghangat nasi goreng cincai yang masak semalam tu..ade lebih sket, sbb masak byk semalam.. then dalam pukul 11.30pg gitut trus walid menuju ke Library UIA.. haha.. org g ward,walid g libry..ape daa.. takde, bukan ape... tak de kelas sebenarnye hari ni so mcm malas je punggung ni nak bergerak jauh2 gi spital tu..jauh laaa sgt....dan memikirkan byk bnda dan kerja nak buat....alasan..huhuh..

so dok la libry tu, settlekan case write up (alhamdulillah settle), study sket, blog byk, facebook byk, study blk (alhamdulillah buku short case Xpress dah khatam...khatam je la, hapai nye wallahualam..tak test lg)... bla bla bla bla...brenti utk solat zuhur, asar maghrib n isyak jap kat Masjid KOM tu..bla bla bla..sampai la ke pukul 9.30 mlm gtu, walid kembali ke rumah semula.. (ehh..mane cerita Yee Mee nih??)... haaa klik 'read more' utk mengetahui kisah selanjutnya....







 haa..sampai je rumah, ape laie, mesti mereward diri sendiri dengan....MAKANAN.. huhu.. dan mlm ni walid masak Yee Mee Sizzling versi 'bujang' buat pertama kali nye.. ye la..asik Nasi Goreng Cincai jekk.. Muak gak...

haaa..bahan2 nya :

  • bawang putih
  • minyak masak
  • sausage dan fishcake (nak pakai ketulan ayam sebenarnye tp takde dlm fridge.huhu)
  • cendawan (huhu..pakai yg biasa je sbb cendawan butang takdak)
  • sayur kubis dan lobak merah (huhu..sawi sedap lg..tp takdak)
  • kulit kayu manis..saje nak bg rase soupy sket...nak pedas buleh buh cili kering..campak jek)
  • kicap manis dan masin
  • sos tiram cendawan
  • tepung gandum (hahah..struggle igt ade tepung jagung kt umah..skali takdak daa..layan)
  • secawan air
  • telur
  • kiub pati ayam knorr mini
  • daun kucai (sebagai hiasan)
huhu..itu lah bahan2 yg digunakan.. cara nak buat??.. haa cani..

persiap dulu bahan2 yang di sebut td...

huhu..mntak maaf ye..umah saye bukan restoran, takde nye simpan sizzling pan..yg ade frying pan... haaa.. layan.. ok buh myk, tumis bawang putih(jgn potong, just tenyeh jek), buh sausage n fishcake dulu..then buh kulit kayu manis..


dah agak2 masak hangit tu, buh la secawan air dan kemudian kiub pati ayam knorr mini...then tunggu dia gelegak sket..kacau2


then buh kicap2  yg ada dan sos tiram..kemudian bahan2 lain mcm kubis, carrot, dan cendawan..sume yg jenis lambat masak kte buh siap2...then tunggu gelegak sket...buh la garam gula secukup rasa..kalu tak reti juga... Maggi Cukup Rasa pun layan...


then buh la tepung tuh...tepung jagung kalu buleh..tp versi 'bujang' ni, tepung gandum..sbb tu je yg ada... ikut suka..kalu suka pekat, buh byk..nak cair2 buh sket..tp pekat lg sedap..baru sizzling namanya..huhu

then buh kubis dan telur dan biar dia gelegak...

then kte buh la Yee Mee..pastikan halal dari JAKIM ye =) dan jgn lupa utk cedok2 kuah2 dia tu dan buh atas Yee Mee tu supaya dia cepat masak...then tutup supaya pemasakan lebih sekata.. ade ke word tu??

and...tadaaaaa.. sudah siap utk di balon

oh..jgn lupa hiasi ia dengan iman yg kukuh daun kucai..

dan kemudian alihkan buku2 dari meja study anda... bentangkan surat khabar, hidangkan panas2 dalam pan cani...uuhhh...sedap jika di hidang bersama Nescafe tarik.... woi,boikot woi Nescafe!... huhu..walid cuma nak habiskan stok lame je...lame dah tersimpan
TADAAA!!!
sudah siap sepenuhnya...jom makan!!

p/s: sob2...sedihnya makan sorang2 T_T... ibu..Mia, walid miss u so much... ade soalan?? Formspring.me ok =)